Hjemmelavet hvepsefælde
Dyr og insekter

Sådan holder du hvepse på afstand

af Max Martinussen og Janice Petchdee 15.06.2021
Foto: Shutterstock.
Hvepsefælder er gode til at distrahere de nærgående hvepse i sensommeren, så du kan få lov at have aftensmaden for dig selv. Få tips til at holde hvepse på afstand, eller lær at lave en hjemmelavet hvepsefælde her.

Hvepse kan være rigtig modbydelige, særligt hen på sensommeren, hvor de er rigtigt aggressive. Der er flere gode måder at lave simple hvepsefælder, der kan hjælpe med at regulere bestanden omkring terrassen.

Guide til hvepsefælder

Hvepsefælder som på billedet herunder kan købes i dyredomme, ligesom speciallavet lokkemiddel kan — og det er da også ganske effektivt, men de hjemmelavede fælder er altså mindst lige så effektive.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er nemmest at lave en hjemmelavet hvepsefælde.

Før du sætter fælder op, skal du overveje, at hvepsene faktisk er nyttedyr, som spiser mange af de larver, der angriber afgrøderne i køkkenhaven. Overvej at forsøge at skræmme hvepsene væk med en vandforstøver i stedet. Mere om det nederst i artiklen.

Leder du efter en guide til fjernelse af hvepsebo?

Der er forskellige slags, nogle er simple og andre kræver lidt mere fingerfærdighed. Fælles for dem er, at de alle virker rigtig godt.

Hjemmelavet hvepsefælde

Den mest populære hjemmelavede hvepsefælde er nok sukkerfælden, hvor man blot hælder lokkemiddel i flasker og stiller dem hist og her. Den mest effektive er den overskårne plastflaske, og så er der gradvist mere og mere kreative fælder.

Nem hjemmelavet hvepsefælde i plastikflaske

 1. Find en tom halvanden liters sodavandsflaske.
 2. Skær toppen af flasken, og vend den på hovedet ned i flasken som en tragt.
 3. Fyld lokkemad i bunden. Syltetøj, sodavand eller kød plejer at virke.
 4. Hæld vand i bunden, sammen med lidt opvaskemiddel.
 5. Maddingen lokker hvepsene ned i tragten, og opvaskemidlet fanger hvepsene i vandet.

Nem sukkerfælde fanger hvepse i sodavandsflasker

 1. Saml tomme flasker.
 2. Fyld en dl saftevand/sukkervand i bunden.
 3. Tilføj et par dråber sæbe i sukkervandet.
 4. Stil dem strategisk, eller hæng dem op i beplantningen omkring terrassen.

Lokkemiddel til hvepsefælde

Du kan købe alverdens forskellige midler i handlen. Midlerne lokker med sødme, farve eller feromoner og er ofte ganske effektive.

Du kan bruge mange andre ting i husholdningen som lokkemiddel til dine fælder. Søde ting er ofte de bedste — syltetøj, saftevand, sodavand og sukkervand er alle gode. Mange har også held med banan, som har lidt det samme søde element.

Du kan også bruge kød eller fisk som lokkemiddel. Hvepse er nemlig rovdyr, der altid er på jagt efter noget kød de kan tage med hjem til boet, hvor hvepselarverne skal fodres.

Tidligt på sæsonen er det ofte kød, der virker, imens det senere er sukkeret, der er nøglen en effektiv fælde.

Hvepseskræmmer: et falskt hvepsebo

De sidste par år har der floreret en historie på de sociale medier, om at man kan blæse en brun papirpose op, og hænge den op i en tagrende, eller et andet sted i nærheden af terrassen. Det skulle eftersigne ligne et fremmed hvepsebo, som de sultne hvepse ikke har lyst til at komme i nærheden af.

HOLD HVEPSENE PÅ AFSTAND MED HVEPSESKRÆMMERE

Selvom hvepse kan være irriterende, og en smule angstprovkerende, når de kommer for tæt på, vil vi helst skræmme dem væk på en harmløs måde - og det er heldigvis muligt.

Hvepse er meget territoriale, og ser de, at der er allerede er et andet hvepsebo i din have eller på din terrasse, vil de højest sandsynligt flyve væk og finde et andet sted at holde til. Det kan du gøre med en hvepseskræmemer. De kan købes i butikkerne, men man kan også lave med dem selv papir eller papmaché.

HVEPSESKRÆMMERE AF PAPIR

Byg din egen hvepseskræmmer ved hjælp af en brun papirspose. Når den er færdig, vil den ligne et hvepsebo, der vil skræmme hvepsene væk.

Fordi hvepseskræmmeren er lavet af papir, kan den ikke tåle regn, og derfor anbefaler vi, at du hænger den op i terrassen. Sådan gør du:

 1. Fyld din papirspose op med avispapir eller andet, der kan give noget fylde i posen.
 2. Form din papirspose rund med hænderne og afslut med at binde en snor rundt om enden.
 3. Hæng din hvepseskræmmer op i terassen ved binde snoren rundt om et søm eller en krog.

HVEPSESKRÆMMERE AF PAPMACHE

Du kan også lave en noget mere robust hvepseskræmmer af papmache. Sådan gør du:

 1. Pust en ballon op, og kom papmaché på den, så ballonen er helt dækket.
 2. Dæk din hvepseskræmmer med et lag papir i en brun eller lysegrå farve, så den minder om et hvepsebo.
 3. Slut af med at montere en snor på din hvepseskræmmer, så den lige er til at hænge op under et træ eller ved terrassen.

Skræm hvepse væk med vandforstøver

Du kan bruge en forstøver, til at skabe lidt kunstigt regnvejr. Hvepsene bryder sig ikke om regn, så når de får et sprøjt fra forstøveren, beslutter de straks at fordufte hjem i boet.

Husk nu, at humlebien ingen skade gør, og er et af de rigtig vigtige nyttedyr i haven. Læs om humlebien her, og lær at kende forskel på humlebi og hveps.

DISSE PLANTER FRASTØDER HVEPSE

Hvis du ikke er helt med på idéen om en hjemmelavet hvepseskræmmer, er det også muligt at holde hvepsene på afstand med en række grønne alternativer. Hvepse frastødes nemlig af duften fra visse planter, som du med fordel kan plante rundt om og på terrassen.

Planter imod hvepse:

 • Pebermynte
 • Malurt
 • Timian
 • Eukalyptus
 • Citrongræs
 • Poleimynte
 • Geranium
 • Morgenfrue

Prøv også: Sådan undgår du edderkopper i dit hjem

Kilde: hvepsebekaempelse.dk, idenyt.dk og skadedyrene.dk

Få mere viden om skadedyr her.