slip af med hjorte i haven
Dyr og insekter

Slip af med hjorte i haven

af Max Martinussen 6.02.2020
Foto: Shutterstock.
Det er magisk at få øje på et rådyr i haven – men knapt så magisk, når man opdager, at de har ædt alle ens favorit planter. Her får du tips til at undgå hjorte i haven.

Det er svært at retfærdiggøre det magiske og fascinerende ved at se rådyrene, når de på kort tid spolerer alt det hårde arbejde, der er lagt i havens planter.

Undgå rådyr med hegn om haven

Der er flere måder at gå til problemet. De fleste løsninger indebærer at skræmme dyrene væk, eller at hegne haven ind.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De fleste er enige om, at den mest effektive løsning er at hegne haven ind. Dyrehegn er dog også den dyreste og mest tidskrævende at løsningerne.

Sæt pæle og montér trådhegn omkring de dele af haven, hvor du ikke vil have rådyr ind. Sørg for, at hegnet er mindst 180 cm højt.

Alternativt til det store hegnsprojekt kan du stille trådnet op omkring planter og træer, som rådyrene ikke må æde. Dækker du beplantning til med net eller fiberdug, skal du altid huske at tjekke ofte om der er fugle eller andre dyr fanget i det.

Et par rådyr æder blomster

Skræm hjorte væk

Der findes et væld af hjorteskræmmerprodukter på markedet. De findes i mange former, og prislejer. Der sælges midler, der kan spredes som afskrækker med lugt, og reflekser, der kan hænges op i buske og træer. Der findes også elektroniske apparater, der afskrækker med lyd eller lys, når vilde dyr (og andre folks kæledyr) sniger sig ind i haven.

Der findes også silhuetter af rovdyr og andre hjorte som man kan stille op, der angiveligt skulle skræmme råddyrene – det kræver dog at du går og flytter rundt på silhuetterne, ellers lurer rådyrene hurtigt, at det bare er snyd.

Hjemmelavede skræmme-dimser

Ligesom der bliver solgt reflekser, der skræmmer hjorte, når de blinker i solen, kan du selv finde på ting, du kan hænge op som glimter. Det kan være holografisk plastik eller tape, eller gamle CD’er.

Hæng de glimtende ting op hist og her i træer og buske, hvor de kan ses fra flere steder i haven.

Nogle mener at fåreuld og menneskehår har en duft der skræmmer hjorte væk. Den slags skræmsler kan laves ved at fylde skræmmematerialet i nylonstrømper og hænge dem op rundt omkring i haven.

Vælg hjortesikre planter...

Så er der den tilbagelænede tilgang. Lad hjortene æde, og udvælg dig nogle nye planter som er mere hjortesikre. Hjorte er faktisk lidt kræsne. De elsker fx tulipaner, jordbær og roser, imens andre planter slet ikke er på menuen.

... eller begynd at fodre!

Mange har held med at udvælge en foderplads, hvor rådyr får hvad de kan æde, af noget foder de foretrækker frem for havens planter. På den måde, kan du også bedre styre hvor i haven de opholder sig, når de alligevel er på besøg. Så kan du placere foderpladsen væk fra dine yndlingsplanter, eller et sted, hvor du kan se dem fra stuevinduet.

Hvad spiser rådyr i haven?

Mange haveejere har oplevet at få besøg af rådyr. Og lige så søde de ser ud lige så ærgerligt er det at opleve at rådyrene har taget for sig af retterne blandt havens planter. De foretrækker roser, tulipaner, nedfaldsfrugt, knopper på eksempelvis æbletræer og løgplanter. Men hvis de er sultne nok holder rådyret sig ikke tilbage fra andre af havens planter.

Læs videre: De irriterende men hyggelige rådyr