Det er en nydelse at sætte tænderne i en fuldmoden, saftig fersken i august, og i gode år kan man høste ferskner i rigelige mængder til både forrådskammeret, venner og bekendte.
Rigtig mange ferskner trives fint i drivhus eller under et halvtag, men vil du forsøge dig med fersken under åben himmel, skal du vælge en sort, der er robust over for ferskenblæresyge – en svampesygdom, der angriber løvet i et fugtigt forår.
Du kan vælge at sætte din fersken som espalier op ad en syd- eller vestvendt mur. Den lune placering giver modne frugter, men ulempen kan være, at træet blomstrer tidligt, hvor risikoen for nattefrost er stor. Står træet frit, forsinkes blomstringen lidt og dermed også risikoen for frostskader. Til gengæld kræver det en lang, varm sommer for at få modne frugter i hus.
Ferskner bærer som regel kun frugt på nye skud fra året før, så derfor skal du fjerne næsten alle de grene, der har båret frugt, umiddelbart efter høst. Tynd også ud i de nye skud, så der efterlades en passende mængde – dvs. ikke flere grene, end træet er i stand til at udvikle store frugter på. Er der for mange grene, vil frugterne blive små og ikke nær så lækre.
Fersken trives i almindelig veldrænet og næringsrig jord og bliver to-fire meter højt. Der findes også dværgsorter, som er velegnede til krukker, men husk at vinterbeskytte krukken. I princippet er fersken selvbestøvende, men den giver normalt større udbytte, hvis man har flere sorter.
Et ferskentræ kan sætte utrolig mange frugter, og hos nogle sorter er det vigtigt at tynde ud i juni, så de frugter, der bliver tilbage, kan udvikle sig til smukke, runde, fuldmodne ferskner.
Nektariner trives under samme forhold som ferskner, men får lettere blæresyge. (Se boks nedenfor).
Fersken – gode sorter
- ’Frost’ og ’Riga’. De er hårdføre helt ned til -25°. ’Riga’ er desuden meget frugtbar og kaldes fersknernes svar på ’Victoria’-blommen. Det er ofte nødvendigt at tynde ud i frugterne.
- ’Benedicte’ og ’Avalon Pride’. Andre gode sorter er ’Benedicte’ og ’Avalon Pride’, der begge giver skønne ferskner, men dog ikke er hårdføre over for hård frost.
- ’Pêche de vigne’ er en traditionel fransk sort – også kaldet vinmarskfersken – og smagen er frisk og jordbæragtig. Den bør ikke dyrkes på åbent friland, da den let får ferskenblæresyge i fugtige somre.
Nektarin – gode sorter
- Nektariner har glat skind og ikke samme modstandskraft over for blæresyge som ferskner. De skal derfor beskyttes mod regn og fugt og bør dyrkes i drivhus eller under halvtag.
- ’Fantasia’ er næsten helt rød og har en syrlig, aromatisk smag.
- ’Independence’ har middelstore frugter og er bedst som espalier på et lunt sted.
- ’Piattarina’ er en middelstor flad nektarin med gult, sødt og saftigt frugtkød, der modner i slutningen af august.