blommer
Frugter & Bær

Sådan får du succes med at dyrke blommer

af Susie Helsing Nielsen & Jytte Boch 18.03.2022
Foto: Jytte Boch
Blommer op, blommer ned ... Blommer i min mave. De saftige smagsbomber smager forrygende, og hvis du planter flere blommetræer, kan der høstes saftige frugter til langt hen på efteråret. Se her, hvordan du gør!

Når sensommeren banker på døren, og vi har taget afsked med jordbær og vandmelon, er blommerne en kærkommen gæst. Smagen af blommer, der er dyrket i haven, kan slet ikke sammenlignes med købeblommer fra butikkerne, som oftest ikke er helt modne, når de plukkes. Så hvis du vil smage en fuldmoden blomme, der både er saftig og aromatisk, må du selv dyrke den i haven eller på altanen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan planter du et blommetræ

Der kan gå op til fem år, før dit blommetræ bærer frugt. Til gengæld har du så et smukt, kraftigt træ, der ofte giver så meget frugt, at det kan være svært at følge med.

Giv blommetræets rødder den bedste start

Når du køber et nyt blommetræ på planteskolen, skal du plante det i veldrænet muldrig jord i perioden fra september til november. Inden du planter, skal du fjerne potten og løsne rødderne lidt. Du kan evt. skære rodklumpen op tre-fire steder ca. 5 cm ind, så røddernes cirkelvækst brydes. Plantehullet skal være større end rodklumpen, så rødderne ikke bøjes under plantningen. Fyld hullet to tredjedele op, og vand grundigt.

Inden jorden til sidst trædes let til, skal du se efter, om træet står i samme højde, som det gjorde i potten. Hvis ikke, skal du trække rodklumpen op til rette niveau. Det er vigtigt, at træet ikke plantes for dybt, da det så ellers vil danne vildskud. Slut gerne af med at lægge et lag grov kompost oven på jorden, så træet lige så stille tilføres næring, og så jorden holder sig fugtig, og ukrudtet ikke kan etablere sig og konkurrere med træet.

Masser af vand og minimal beskæring

I det første år efter plantning skal du huske at give træet rigeligt med vand. Vand grundigt med mellemrum frem for hyppig sjatvanding. Rødderne skal søge i dybden, hvor de efterhånden skal kunne finde vand selv. Fjern ukrudt og græs omkring det nye træ, da det konkurrerer med træet om næringen i jorden.

Dit blommetræ udvikler sig mest harmonisk, hvis du ikke beskærer det. Er det alligevel nødvendigt, skal du gøre det under eller lige efter høsten. Der er træet i fuld vækst og kan derfor lukke sårene med det samme, så skadelige svampe ikke kan trænge ind. Bliver dit træ alligevel ramt af svamp, så sørg for at fjerne angrebne grene straks. Brænd de angrebne grene, og desinficer din saks i sprit for hvert klip.

Ikke alle blommesorter er selvbestøvende

Hvis dit blommetræ har stået i mere end fem til otte år og stadig ikke båret frugter, er det sandsynligvis, fordi træet ikke er selvbestøvende. Hvis der kun er plads til ét blommetræ i haven, og naboerne ikke har blommetræer, skal du vælge en selvbestøvende sort, f.eks. ’Opal’, ’Victoria’, ’Hanita’, ’Herman’, ’Reine Claude Ouillins’ eller ’Italiensk Sveske’.

Hvis der er plads til flere blommetræer, er det en fordel at vælge en tidlig, middeltidlig og en sen sort, for at strække høsten fra august til oktober. Blommetræer som ’Ive’, ’Valor’, ’Kirkes’ og de fleste Reine Claude-sorter skal bestøves af andre blommetræer. Du skal være opmærksom på, at træerne blomstrer på forskellige tidspunkter i foråret, så for at kunne bestøve hinanden indbyrdes, skal blomstringstidspunkterne lappe over hinanden.

Sådan får du succes med blommer
1. Sorten ’Ive’ får blårøde blommer i september-oktober. 2. ’Reine Claude Althans’ er en skøn, rød blomme. Begge skal bestøves af en anden blommesort. 3. ’Reine Claude Ouillins’ får store, gule blommer.

Vidste du ...

at især blommesorterne ’Opal’, ’Victoria’, ’Herman’ og ’Hanita’ er gode bestøvere til næsten alle sorter? De er også selvbestøvende, så de er gode blommetræer at dyrke i haven. ’Czar’ får masser af mørke blommer med gult frugtkød.

6 opskrifter med blommer