Frodige planter bugnende med citroner, appelsiner eller kumquat tilfører haven, drivhuset og boligen et vidunderligt eksotisk strejf. Skab smuk middelhavsstemning på terrassen med en skøn samling af store og små citrusplaner som på billedet, hvor citron, stueappelsin, kumquat og citronverbena lyser op.
Du finder ofte frø i citrusfrugter, og da disse frø tit er villige til at spire, er det sjovt at så dem og se en ny plante spire frem. Så frøene, mens de er friske, i en potte med så- og priklemuld. Når planterne er vokset til, planter du dem over i en større potte med citrusjord. Vær forberedt på, at der går flere år, inden planten begynder at blomstre og sætte frugt. Det er heller ikke sikkert, at planten kommer til at ligne moderplanten. Er der fx tale om en krydset plante, kan en frøplante ”vende tilbage”, så den kun ligner den ene af forældrene.
Citrusplanter kan også stiklingeformeres, ligesom det er muligt at pode stiklinger på en grundstamme. Når disse formeringsmetoder benyttes, kommer der hurtigere blomster og frugter på planterne.
Sådan stiklingeformerer du en citrusplante
- Vil du stiklingeformere en citrusplante, klipper du stiklinger fra en veletableret moderplante med et skråt snit. Stiklingerne skal være 10-12 cm lange.
- Fjern de nederste blade, så der er 3-4 blade tilbage, og klip spidserne på disse blade af.
Læs også: Sådan dyrker du kumquat
Stiklingerne har brug for varme og fugtige omgivelser for at udvikle rødder, og derfor kan du med fordel placere potterne i et minidrivhus, eller du kan sætte klare plastikposer over dem.
- Placer planterne lyst, men undgå direkte sol.
- Hold jorden let fugtig hele tiden.
- Lad planterne blive stående i minidrivhuset eller med pose over, til der er god roddannelse.
- Luft ud af og til for at undgå svampeangreb.
- Når planterne er kommet i god vækst, prikler du dem over i potter med citrusjord.
Det er en god idé at sætte flere stiklinger, end der er behov for, for du kan ikke forvente, at alle stiklinger sætter rødder.
Læs også: Sådan undgår du dræbersnegle i haven
Pod en citrusplante
Vil du prøve at pode en citrusplante, har du brug for en grundstamme. Her kan dværgcitron anvendes. Skær et t-formet snit i barken, og sæt et skud fra den plante, du vil formere, ned i snittet. For at holde skuddet på plads vikler du lidt podetape omkring grundstammens stængel.
Kend dine citrusfrugter - se galleriet herunder:
Guide til citrusfrugter


Pomeransvarieteten Citrus aurantium var. fasciata har en skræl med et flot miks af gul og orange. Smagen er bitter, men den giver en god marmelade. Det er i øvrigt skallen fra pomerans, der bruges til likørerne Cointreau og Grand Marnier.


(Citrus sinensis) hører til blandt de mest populære citrusfrugter, og den findes i en række forskellige sorter. En særlig gruppe af appelsiner kaldes navelappelsiner. De ser ud, som om de indeholder en ekstra appelsin i miniaturestørrelse, og det er da også en lille krans af frugtblade, der er samlet i den ene ende af frugten.


Myrteorange (Citrus myrtifolia) kaldes undertiden også ved sit italienske navn chinotto. Den smager både surt og bittert, hvis man spiser dem friske. Til gengæld er frugterne gode i marmelade, ligesom de kan anvendes som smagsgiver i forskellige drikkevarer.


Denne sjove citrusfrugt kaldes populært Buddhas hånd, men det korrekte navn er fingercedrat (Citrus medica var. sarcodactylis). Frugten er primært til pynt, for den har en temmelig tyk skræl og kun ganske lidt frugtkød. Hvis du ønsker at anvende frugten i køkkenet, kan den bruges til sukat. Det hvide lag er mildt og sødt og ikke bittert som i andre citrusfrugter.


Ofte er grapefrugter (Citrus x paradisi) store og gule, men her er det en smuk rødlig sort med navnet ’Rio Red’.


Limefrugter kan inddeles i to arter, nemlig Citrus aurantifolia, lime, og Citrus latifolia, der ikke har noget anbefalet dansk navn, men som undertiden kaldes tahitilime. Begge typer bruges kulinarisk, men det er oftest tahitilime, vi ser i butikkerne, da den ikke har frø. På billedet ses tahitilime. TI P Limefrugter er grønne, når de er modne. Bliver de gullige, er de overmodne, og smagen er ikke længere så god.


Bergamotorange (Citrus bergamia) bruges bl.a. til at give earl grey-teen den helt specielle aroma, men frugterne kan også anvendes til velsmagende marmelade.Den velduftende olie, der kan udvindes af frugterne, benytter man også i parfumeindustrien.


Citrus aurantium var. bizzaria er en særdeles dekorativ art af pomerans. Det er en frugt med en bitter smag, men den er velegnet til marmelade.


Når planter bliver krydset med hinanden, kan helt nye og spændende hybrider se dagens lys, som det er tilfældet med denne limequat, der er resultatet af en krydsning mellem lime og kumquat.


Citroner er typisk gule, men sorten ’Rosso’ har de smukkeste frugter, der changerer i røde og gule nuancer. Frugtkødet er gult, men kan have et strejf af rødt.


Stueappelsinen (Citrus madurensis) har været dyrket som potteplante i mange år. De små frugter er spiselige, men ikke så velsmagende i frisk tilstand. Brug dem i stedet i marmelade eller gelé.


Mandariner er kendetegnet ved at være søde og indeholde en hel del kerner. Men prøv en sød satsumamandarin (Citrus unshiu), der er kerneløs og nem at pille. Klementiner er en type mandariner, der kom frem som kerneløse frugter. Men i dag findes der klementiner med kerner, ligesom der er mandariner uden kerner.