Kumquat - er det et citrontræ?
Frugter & Bær

Guide: Dyrk kumquat (Guldorange)

af Max Martinussen 12.08.2020
Foto: Kira Brandt.
Kumquat ligner en løjerlig, lille appelsin — navnet især er da også både sjovt og særligt og de seneste år er planten blevet ret normal i handlen. Her får du tips til pasning og pleje af kumquat!

Efter at kumquattræet (Fortunella japonica) er blevet mere almindelig herhjemme, lader det til at dens mere tilforladelige, danske navn, guldorange, er blevet glemt en smule.

Hvad pokker er en kumquat?

Ja, navnet får de fleste, der ikke kender den i forvejen til at spørge sådan. Kumquat er en lille, oval og orange til orangegul frugt af kumquattræet (Fortunella japonica). Frugterne er ca. på størrelse med valnødder. De kan spises hele, ligesom skallen (der har sødme) kan bruges i madlavning. Kødet og saften er, som citrusfrugter ofte er, syrligt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kumquattræet stammer oprindeligt fra Kina, og det er herfra populærnavnet også har sine rødder. Hvor den vokser vildt bliver den op til 3 meter høj, men når vi dyrker den i potter, indendørs, herhjemme så når den sjældent nogen særlig højde.

Er kumquat en slags citrontræ?

Den er en citrusfrugt, og den kan i mange tilfælde trives på samme måde som andre citrustræet herhjemme. Herhjemme dyrkes den oftest som potteplante indendørs.

Tips til pasningen af kumquat

  • Vær forsigtig med vandingen.
  • Du kan beskære om foråret.
  • Den nyder årlig omplantning de første år, senere hvert tredje.
  • Mange frugter kan give gule og færre blade.

Pasning og pleje af kumquat

Hvis du har haft succes med andre citrustræer, så får du det sikkert også med kumquat — den anses nemlig for at være mere hårdfør end sine artsfæller, men den er alligevel ganske sart over for det danske klima.

Kumquattræet trives i sol og tåler ikke frost. Stiller du den ud om sommeren så sørg for at den står lyst, men ikke får hård og direkte sol.

en kan som andre citrustræer flyttes ud om sommeren, og opbevares indendørs, køligt (3-10 grader) over vinteren. Vand meget sparsomt over vinteren. Det er oplagt at have den i havestue, et orangeri eller et drivhus i sommerhalvåret.

Vælg en god jord til dit kumquattræ

Pottejorden kan bestå af citrusblandinger som de fås i havecenteret. Du kan også sagtens bruge almindelig pottemuld, hvor du tilfører noget sand. Sørg for at der er godt dræn i potten — brug evt. leca i bunden, eller et andet drænmateriale. På den måde er chancen for, at planten kommer til at soppe i vand noget mindre.

Vanding af kumquat

Vandingen er et af de punkter, hvor kumquat er sartest. Den vil ikke have for meget, men den tåler også dårligt at tørre ud. Sørg for ikke at vande for meget, ved at vente til planten er lige ved at tørre ud. Det er en hårfin balance.

Kan kumquat formeres? Læs hvordan du laver dine egne citrustræer.