Paradisæbler - dyrkning og sorter

Paradisæbler hører til rosenfamilien, og hele den meget artsrige æbleslægt går under navnet Malus. Vi har valgt fem sorter ud her, men faktisk trives alle sorter paradisæbler fint i de danske haver. I maj kan du fryde dig over det duftende blomsterflor, og i efteråret modnes så de røde, gule og orange skatte, der egner sig godt til marmelade, gelé, sirup m.m. Fordelen ved paradisæbletræet er, at det aldrig bliver så voldsomt i væksten, og at det er meget hårdført. De små æbler kan variere i farve og størrelse fra helt lille - som et bær - til et lille æble, der ligger godt i hånden. Og farven kan gå fra gul til rød. Blomsterne varierer i farverne hvid, rosa og mørk pink, og bladfarverne kan være grønne, brunlige og bordeaux. Befrugtning skal du ikke tænke på, for træet er tvekønnet og kan derfor befrugte sig selv.

Paradisæbler - dyrkning og sorter

Få opskriften på den skønneste paradisæblemarmelade

Sådan dyrker du træet

Det er i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, du med fordel kan plante dit paradisæbletræ. De fleste sorter er robuste og stiller ikke de store krav til voksepladsen, blot jorden er veldrænet. Vær opmærksom på, at du aldrig må plante træet på en plads, hvor der tidligere har stået et æbletræ. Ellers risikerer du jordtræthed, som betyder, at jorden er fuld af små rundorm (nematoder), som gnaver af rødderne og giver dårlig vækst. Inden du planter træet, skal du rense voksestedet for ukrudt. Derefter skal du grave et dybt hul på minimum 75 cm i diameter, så jorden løsnes godt, og rødderne kan vokse frit ud til siderne. Hullet skal vandes godt og grundigt. Sæt træet ned i hullet, og sørg for at brede rødderne godt ud. Er det et træ i potte, skal du med en skarp kniv eller en beskærersaks lave fire-fem snit ind i rodklumpen fra top til bund, så røddernes vækst rundt i ring brydes. Lav snittene et par centimeter ind. Plant ikke dybere, end træet står i potten. Er det er barrodstræ, skal det plantes, så de øverste rødder ligger tæt på jordoverfladen. Få en til at hjælpe dig med at holde træet, mens du fylder jorden godt omkring stammen og fylder hullet ud, så træet står godt fast. Inden den sidste jord fyldes på, skal du vande grundigt med en vandslange uden bruser, så vandet får jorden til at falde godt ned omkring rødderne. Hvis der er langt mellem grundigt med jævne mellemrum, når du kan fornemme, at jorden er ved at tørre ud. Stik en finger ned i jorden, og mærk efter.

Beskære uden at såre

Du kan tynde let ud i træet hvert år, og det bedste tidspunkt for beskæring er altid fra midten af juli til midten af september, mens bladene stadig hænger på træet. På dette tidspunkt har træet overskud til at lukke og indkapsle sårene, og du kan se, hvor træet er tættest og trænger til udtynding. Hvis det er nødvendigt at beskære, skal du først og fremmest fjerne de grene, som vokser ind mod midten, og de grene, som gnider mod hinanden. Men husk: Jo mindre du beskærer, jo mindre sårer du træet!

Paradisæbler kan også bruges til sirup - få en skøn opskrift her

Fem gode danske sorter

'Hyslop' Et lille træ med store hvide blomster med svag duft. Æblerne er orangegule og røde og bliver 3-4 cm i diameter. De kan bruges friske såvel som til syltning og gelé. Et hårdført og sundt træ.

'Golden Hornet' Et middelvoksende træ med oprette grene, der udvikler en pyramideformet krone. Blomsterne er talrige og hvide. Æblerne bliver gule og ca. 2 cm i diameter og bliver ofte siddende på træet vinteren igennem. Meget sund og hårdfør sort.

'Evereste' Et mindre træ med kegleformet krone og rosa blomster, der senere skifter til hvid. Æblerne bliver orangerøde og 3-4 cm i diameter. En sund og hårdfør sort, der ikke stiller særlige krav til jorden.

'Gorgeous' Et lille velformet træ med åben krone og rosa blomsterknopper, der springer ud til hvide blomster. Æblerne er røde og ca. 2 cm store og kan sidde frem til oktober-november. En sund og hårdfør sort.

'Mary Potter' Et lille træ med rosa blomsterknopper, der springer ud til hvide blomster. Æblerne bliver røde og kun omkring 1 cm i diameter. En sund sort.

Se flere inspirerende billeder af sorterne, marmelade og meget mere i galleriet herunder