Få succes med din ligusterhæk
Ligusterhækken er gennem årene blevet symbol på villakvarteret. Liguster er blevet populær, fordi den vokser godt, er grøn hele året og tåler at blive klippet ofte. Den er nem at passe, billig at anlægge, og så konkurrerer den ikke synderligt med andre planter i nærheden. Det gør alt sammen, at liguster egner sig rigtig godt som klippet hæk.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Plantning og klipning af ligusterhæk
Almindelig liguster, Ligustrum vulgare, er en stedsegrøn busk med modsatte, ovale blade. Den blomstrer med hvide, topformede blomsterstande, og får matte, sorte bær. Bærrene og resten af planten er giftig.
Hvad koster en ligusterhæk?
Det kommer an på, hvor meget du skal plante, og hvilke planter du vælger. Unge planter koster typisk mellem 15 og 20 kr. pr. stk. Her skal du bruge 5 planter pr. meter - gang det med hvor mange meter hæk, du skal plante, og så har du prisen.
Vælger du ældre planter, betaler du noget mere for planterne pr. stk. Ofte sælges store planter under navnet ’færdighæk’. Med den løsning har du ganske hurtigt en hæk i fuld højde. Her kan du nøjes med 3 planter pr. meter. Færdighæk kan koste mellem 150 og 350 kr. alt efter, hvor gamle planterne er.
Hurtige tips og tricks
- Du kan købe ”færdig” hæk af forskellig slags. Det er store, klippede hækplanter, som i løbet af få sæsoner vokser sammen og bliver til en tæt hæk i fuld højde.
- Plant dobbelte hække på vindudsatte steder. Det tager effektivt af for blæsten.
- Hold god afstand til skel og offentlige gangarealer.
- Pas på vejsaltet! Det kan få din hæk til at visne. Nogle hæksorter tåler salt bedre end andre. Vælg en af dem, hvis din hæk støder op til en vej, der saltes meget.
- Leg med hækken. Klip den i bølgende form, lav et kighul i den, eller lad et stykke vokse sig højt og form det til en kugle.
Vælg den rigtige liguster til din hæk
Der findes flere forskellige arter og sorter, der er brugt som hæk, og hver har deres styrker og svagheder.
- Ligustrum vulgare ’Liga’ er hårdfør, vintergrøn og kan blive op til 4 meter, hvis den trives.
- Ligustrum vulgare ’Atrovirens’ er stedsegrøn og kan blive op til 3 meter.
- Ligustrum ovalifolium er stedsegrøn og har større, bredere blade men er en smule mere sart end andre ligusterplanter.
Hvor hurtigt vokser liguster?
Tommelfingerreglen er, at ligusterhæk kan vokse 20 cm om året. De første år nærmere 10 cm om året, senere op til 20-30 cm. En hæk af almindelige ligusterplanter er typisk 4 år om at blive høj og tæt. Vent med at klippe toppen, til den har nået den ønskede højde.
Plantning af ligusterhæk
Det kan godt kræve lidt arbejde at plante en hæk - men heldigvis har ligusterplanter ikke de store krav under processen. Barrodsplanter må dog ikke tørre ud under plantningen.
Tidspunktet kommer an på hvilken type liguster, du vil plante. Barrodsplanter af ligusterhæk kan plantes fra november til april. Hækplanter i potter kan plantes hele året, så længe jorden ikke er frossen, og planterne ikke tørrer ud.
Nem guide: Sådan planter du en hæk
Sørg for, at du har markeret, hvor hækken skal være, så du får en flot og lige hæk. Brug jordspyd og en murersnor til at markere linjen – det gør det nemt at grave renden og samtidigt bevare overblikket.
- Grav en planterende, som er ca. 70 cm bred og 40 cm dyb. Store sten fjernes, så rødderne kan brede sig.
- Fyld et lag af organisk gødning og kompost i hullet. Så har planterne noget at leve af.
- Sæt planterne i jorden. Bred rødderne ud, og klip dem til, hvis de er for lange. De må ikke ligge sammenfiltret, sno sig rundt eller pege opad.
- Fyld op med jord, og tryk til. Sørg for, at stedet, hvor planten begynder at forgrene sig fra roden, er placeret i niveau med jordoverfladen, ikke under.
- Mål op, og grav et hul til hver plante. Der skal bruges 3–5 planter pr meter, alt efter størrelse.
- Vand ned i hullet. Fyld det godt op med vand og vent, til det er drænet væk af sig selv.
- Fyld renden op med jord, næsten helt op til kanten. Bland det godt med laget af gødning og kompost.
- Vand endnu en gang. Hækken skal herefter passes med vand et godt stykke tid fremover.
Hvis du har en meget leret jord, kan det være nødvendigt at grave dybere og udskifte jorden med grus.
Husk at vande, og hold i øvrigt rækken fri for ukrudt og græs de første år, så hækken ikke skal konkurrere med andre planter i etableringsfasen.
Det kan være nødvendigt at binde planterne op, hvis du bor et sted, hvor det blæser meget. Udsættes de for meget vind i etableringsfasen, vil de blive skæve, og din hæk noget uregelmæssig i sin form.
Det er bedst at plante hæk i vinterhalvåret. Du kan læse meget mere om det rette plantningstidspunkt for din hæk her.
Vanding af ligusterhæk
Når du planter hækken, skal du vande grundigt. Herefter skal hækken have hjælp de første år. Det er nemlig vigtigt for etableringen af planterne at de ikke tørrer ud. I tørre perioder skal du vande regelmæssigt.
Du kan med fordel bruge siveslanger eller andre drypsystemer, så du sikrer at din investering i ny og flot hæk ikke går ud.
Jord og gødning
Liguster nyder god, næringsrig muldjord, og trives sædvanligvis de fleste steder i Danmark.
Du kan jordforbedre med kompost, hvis din jord er dårlig. Både blandet i planterenden ved etablering, og spredt ud under planterne i løbet af årene.
Du kan se på bladende om hækplanterne får næring nok. En lysere bladfarve kan være et tegn på, at planterne skal gødes.
Beskæring
De første år skal du lade planterne skyde i vejret og først klippe toppen, når planten er nået op i den ønskede højde. Du kan til gengæld klippe siderne allerede fra første år. Det vil stimulere en masse nye skud, der fører til en tæt og flot hæk.
Gode hækplanter skal kunne tåle at blive klippet ofte, og netop dét er med til at gøre almindelig liguster til en god hækplante. Almindelig liguster tåler nemlig at blive klippet ofte. Den tåler tilmed at blive skåret kraftigt ned, hvis den er begyndt at miste sin form, ikke bærer sig selv ordentligt eller er gået ud.
Kraftig beskæring kan udføres hele året. Gør du det i vinteren, fremprovokerer du mange nye skud. imens planterne bedre kan komme sig i sommerhalvåret, hvor de er i vækst.
Klipning af ligusterhæk
Liguster er en hurtigvoksende plante, så du gør klogt i et klippe den to gange om året. Det kan passende være i både for- og sensommeren.
Har du mange meter hæk, er det en god idé at investere i en god hækkeklipper, der ikke vejer for meget, men som alligevel er kraftig og kan få arbejdet overstået. De fås både med benzin- og el-motor, og efterhånden er de elektriske modeller lige så gode og kraftige som de benzindrevne.
Hvis du har problemer med at klippe toppen lige, kan du spænde en murersnor op et stykke over hækken, og sørge for at den er i vater med et vaterpas. Så kan du klippe hækken under snoren og hele tiden se efter, at toppen af hækken flugter med murersnoren.
Sørg for, at du klipper hækken en smule skrå – bredere for neden end for oven. På den måde bliver din ligusterhæk mere stabil, klarer bedre vind og snevejr, og den ender ikke med at skygge for sine egne nedre grene.
Hegn i skel – hvad er reglerne?
Skadedyr på ligusterhæk
Ligusterplanter rammes ofte af grønne larver af ligustersværmeren, der har navnet af samme grund. Larverne gnaver i de grønne blade. Det kan dog diskuteres, om larven skal klassificeres som et skadedyr, da den absolut ingen belastning er for planten.
Ligusterbladlus kan derimod angribe en ligusterhæk i et omfang, der kan svække hækkens vækst og hårdførhed.