For mange er haven et fristed, hvor du kan lade op i en travl hverdag. Hvis din have er stor, er det oplagt at inddele den i mindre afdelinger. Denne indeling kan fx ske ved at bygge højbede, hvor der både dyrkes grøntsager, krydderurter og blomster. Her får du en guide til, hvordan du anlægger højbede på bedste vis.
Mere grøn inspiration: DIY - byg en pænt og praktisk plantekasse til terrassen
Sådan anlægger du højbede
- Lav en skitse: Inden der etableres højbede i haven, er det en god idé at lave en skitse af haven og placere højbedene på skitsen, så du får et indtryk af, hvordan haven kommer til at se ud.
- Ikke for mange, ikke for få: Højbede giver en god mulighed for at bygge ud – så du kan starte med få og så sætte flere op senere, hvis du har lyst til at få flere bede, og pladsen tillader det.
- Skal kunne nås fra begge sider: Da det ikke er meningen, at man skal træde på jorden i højbedene, er det vigtigt, at hele bedet kan nås fra kanterne, og det vil i praksis sige, at det kun skal være omkring en meter i bredden. Så kan du uden besvær nå bedet fra begge sider.
- Gangarealer: Afsæt plads til gangarealer mellem bedene, og her skal mindst beregnes omkring en halv meter.
- Vind og vejr: Når højbedene skal placeres, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilke planter du ønsker at dyrke, så de kan få deres lysbehov dækket. Ønsker du fx at anlægge en køkkenhave i højbede, er det vigtigt at finde et sted med både sol og læ.
- Klargør jorden: Når du har besluttet, hvor højbedene skal være, skal den underliggende jord forberedes, da dette sikrer, at planternes rødder lettere kan arbejde sig ned i jorden, så planterne trives bedre. Hvis der er græsplæne det sted, hvor bedene skal etableres, starter du med at skrælle græslaget af, og herefter graves jorden godt igennem, ligesom eventulle ukrudtsrødder fjernes. Du kan med fordel indarbejde kompost i jorden i forbindelse med gravningen. Alternativt kan man også vælge at placere flere kasser oven på hinanden, så planterne har tilstrækkelig jord, uden at havejorden skal bearbejdes.
- På med jorden: Rammerne placeres, når underlaget er i orden, og bedene kan fyldes med jord, som dine planter vil trives i. Jorden kan blandes med kompost, som du i nogle kommuner kan hente kvit og frit på genbrugsstationen. Der fyldes godt op i bedene, og da jorden falder lidt samen, kan du lægge mere jord i kasserne efter et par uger, og herefter kan du gå i gang med at så og plante.
- Vand og varme: Det geniale ved højbede er, at jorden hurtigere bliver varm her end i jordhøjde, hvilket bevirker, at planterne kan komme i god vækst tidligere på foråret. Det er skønt, når det kribler i fingrene efter at komme i gang. Du skal dog være opmærksom på, at jorden hurtigere bliver tør i disse bede, og derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom med vandingen.
- Flerårige planter: Dyrker du flerårige planter i højbedene, skal du tage højde for, at jorden langs kanterne kan blive meget kold i vintermånederne, og derfor skal du undlade at placere sarte flerårige planter på disse steder.
- Evaluering: Når sæsonen lakker mod enden, er det en god idé at gøre status over, hvad der gik godt, og hvad der var knap så vellykket i højbedene. På den måde bliver resultatet bedre og bedre for hvert år.
Læs også: Sådan får du det bedste ud af din altan
Få flere tips dine højbede i galleriet nedenunder:
10 trin: Sådan anlægger du højbede


Når planterne er tilstrækkeligt store, og vejret tillader det, er det tid til udplantning. Umiddelbart før plantning vandes planterne godt igennem. Det er desuden vigtigt at være særlig omhyggelig med vandingen, indtil planterne er godt etableret i højbedet.


Vil du hjælpe de små, spæde agurkeplanter godt på vej, kan du sætte en glasklokke over dem i starten, fx når det er køligt.


Nyttige insekter er guld værd i haven, og Hanne gør en stor indsats for at lokke dem til. Hun eksperimenterer fx med forskellige insekthoteller som disse træskiver, der er boret huller i, inden de er hængt på et træ tæt på højbedene.


Nyopgravede kartofler er en delikatesse, og du kan sagtens dyrke de velsmagende knolde i højbede.


Højbede af pallerammer er nemme at sætte sammen. Det er en god idé at lægge rammerne i haven, hvor du påtænker, at bedene skal være, så får du et godt indtryk af det færdige resultat.


Squash kan blive temmelig store, men der er ingen tvivl om, at smagen er allerbedst, mens de er forholdsvis små. Der kommer som oftest mange squash på hver plante, så der skal ikke mange planter til for at dække en families behov.


Blomsterkarse, morgenfruer og ærteblomster sætter kulør på bedet sammen med flotte dildskærme og en fyldig mynte med violette blomster i baggrunden. Planterne trives godt sammen med den friskt duftende citronmelisse.


Der kan trækkes rabarber frem til sankthans, og derudover er der mulighed for at høste igen sidst på sommeren.


Havemalurt kan dufte forskelligt, bl.a. af cola. Planten er vinterhårdfør, så den vil dukke op i bedet år efter år og sprede coladuften ved berøring – en plante, der især er en sjov oplevelse for børnene.
10 trin: Sådan anlægger du højbede
Er dine kartofler blevet ramt af kartoffelskimmel? Se her, hvad du kan gøre for at bekæmpe det:
Inspiration til haveindretning: 12 hyggekroge til din have