Altankasser i nye klæder
Haveindretning

5 idéer: Lav din egen vertikale have

Tekst og foto: Winnie Methmann. 3.05.2021
Har du kun få kvadratmeter at dyrke på, kan du med fordel tænke i højden, når du skal plante. Vi har samlet fire fine idéer, der giver mere plads til grønne projekter på terrassen, altanen, i baggården og i køkkenet.

De seneste år er vertikale haver dukket op overalt både i det helt store billede, hvor byrum bliver indrettet grønt i højden og i haverne, hvor urban gardening er med til at få haveejere til at tænke kreativt, når der skal dyrkes en masse på få kvadratmeter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her finder du inspiration til kreative vertikale bede og vægbeplantning. Se, hvordan du bygger en reol fyldt med krydderurter, arrangerer minikøkkenhave i syltekrukker, hænger krukkehaven op i snor eller bygger din egen plantevæg – trin for trin!

Lav din egen vertikale plantehave eller vægbeplantning.

REOL FYLDT MED KRYDDERURTER

Drømmer du om en overflod af velduftende krydderurter, er en hjemmebygget plantereol som på billedet øverst en perfekt løsning. Stil den ved drivhuset, orangeriet eller op ad en væg med masser af sollys, og dine planter vil stortrives.

Reolen består af to mindre træreoler, der er sat sammen, mens plantekasserne er lavet ved at skrue små brædder på stykket over hylderne hele vejen rundt. Vil du plante direkte i kasserne frem for at have dine planter stående i potter som her, kan du bruge kapillærkasser eller stofdug.

TIP Drømmer du om et overdådigt blomsterflor med store planter som f.eks. hortensia, dværgsyren eller azalea, bør du gå efter store plantekasser med rigelig plads i både højden og dybden.

 Krukkehave på snor

Krukkehave på snor

En samling svævende krukker er et hurtigt og nemt DIY-projekt, der ser skønt ud ved indgangspartiet til din bolig eller i hjørnet på den lille altan eller terrasse, hvor de kun optager ganske lidt plads.

Det skal du bruge:

 • Reb
 • Krukker (vores er fra Bergs Potter, model Helena str. 21)
 • Bambuspinde
 • Snor
 • Evt. ampelophæng

Sådan gør du:

 1. Skær et passende stykke reb, og slå en knude der, hvor du ønsker, at den første potte skal hænge.
 2. Før rebet gennem hullet i en potte, så knuden er under bunden, og fyld halvvejs op med jord.
 3. Klip 2 bambuspinde i en længde, der svarer til diameteren midt på pottens inderside. Saml et kryds af de 2 pinde, bind dem sammen med snor, og fæstn dem til rebet inden i potten. Krydset stabiliserer potten, så den hænger lige på rebet.
 4. Sæt herefter din plante i potten, og fyld op med mere jord.
 5. Gentag processen, til du har 3 potter på rebet. Hæng din svævende krukkehave op – f.eks. på et ampelophæng på terrassen.

TIP: Hæng ikke din svævende krukkehave et sted, hvor det blæser meget. Planterne kan vælte ud af krukkerne, og kommer krukkerne i svingninger og rammer husmuren, kan de gå i stykker. Hæng heller ikke krukkehaven på ydersiden af en altan.

Altankasser i nye klæder

Altankasser i nye klæder

Jernstøbte altankasser i fransk stil leder straks tankerne mod Syden og kan skabe skøn stemning i et ellers trist og tomt hjørne af altanen eller terrassen. Har du ikke en altan at hænge kasserne op på, kan du i stedet hænge dem direkte på husvæggen eller på siden af f.eks. et skur. De franske altankasser skaber flot kontrast i rå betonomgivelser som her, men du kan bruge lige den slags, som du synes passer bedst til stilen i dit uderum.

En samling små potter i forskellige farver og størrelser giver et hyggeligt og uformelt udtryk. Stil også gerne et par stykker på jorden foran dine altankasser, så dit nye, grønne hjørne ser dejligt tilplantet ud. Mix gerne store og små planter, så udtrykket er livligt, og skift sommerblomsterne ud, efterhånden som de visner.

Byg din egen plantevæg

Byg din egen plantevæg

Små blomstrende hyggekroge gør underværker i haven. Og heldigvis er det ikke så svært at bygge plantevægge og læhegn selv. Vores væg har et let og lyst udtryk, fordi der er en smule afstand mellem brædderne. Den er bygget af nye brædder, men du kan sagtens bruge gamle.

Det skal du bruge:

 • Målebånd
 • Pælebor
 • 3 stolper, trykimprægneret, 75 x 75 mm
 • Sav eller rundsav
 • Spand/murerbalje
 • Støbemix, stolpebeton
 • Murerske
 • Piskeris til boremaskine
 • Vaterpas
 • 1 solid, rund pæl til at banke cementen ned i hullet
 • 23 trykimprægnerede fyrretræsbrædder, B 38 x H 57 mm, L 3 m
 • 1 afstandsliste, tykkelse 2½ cm
 • Skruer, L 8 cm
 • Skrue- og boremaskine
 • Blomsterkasser

Sådan gør du

Trin 1: Bland stolpebeton i en spand.

TRIN 1: Optegn en lige linje på 3 m, hvor din plantevæg skal stå, f.eks. med en snor. Lav 1 hul i jorden med pæleboret præcis i midten af linjen. Mål herefter 1½ m ud til hver side fra midten, og lav 1 hul i hver ende, så du har 3 i alt. Placér 1 trykimprægneret stolpe i hvert af de 3 huller. Bland stolpebeton med vand i en spand, og rør blandingen med boremaskine og piskeris.

Trin 2: Fyld beton om stolpen.

TRIN 2: Fordel betonblandingen i alle 3 huller, og sørg for, at stolperne står i vater. Har du målt afstanden mellem hullerne i jorden op meget præcist, kan du skrue et enkelt fyrretræsbræt fast i bunden på tværs af de 3 stolper, så de står mere solidt, når du sætter dem i jorden.

Trin 3: Bank til!

TRIN 3: Bank herefter betonen godt ned i alle huller med en rund pæl, og fyld op, og bank igen, til der er rigeligt med beton i hver hul. Blandingen skal tørre i minimum 7 dage, før du kan gøre din plantevæg færdig.

Trin 4: Sæt lister på tværs af stolperne.

TRIN 4: Når betonen er helt tør, kan du skrue fyrretræsbrædderne fast på tværs af stolperne. Sørg for, at de er i vater, og brug afstandslisten til sikre, at du får et mellemrum på præcis 2½ cm mellem dem. Sav stolperne over i toppen, så de alle passer med væggens højde. Slut af med at skrue dine plantekasser fast til væggen. Vi har lavet vores egne, men de fås også i plantecentre i alverdens størrelser og materialer.

TIP: Brug også væggen som et espalier til klatreplanter, f.eks. klematis.

Minikøkkenhave med syltekrukker

MINIKØKKENHAVE MED SYLTEKRUKKER

En gammel træstige kan forvandles til en flot, lille urtehave til køkkenet. Gå på opdagelse i den lokale genbrugsbutik efter syltekrukker eller andre fine potter. Lav et ophæng i toppen af hver ved at vikle natursnor omkring og samle det i en hank i den ene side. Hæng en metalkrog på hvert trin på stigen, og sæt en krukke fast på hver.

TIP: Sørg for, at krukkerne, du vælger til din minikøkkenhave, alle har en tyk kant i toppen, som snoren nemt kan få fat omkring. Har du et par stykker uden kant, kan du forsigtigt forsøge dig med at bore et lille hul, som snoren kan komme igennem – men pas på, at de ikke flækker.