Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Terrasse og altan

Inspiration til dine altankasser

af Max Martinussen 6.11.2018
Foto: Pernille Kaalund & Colourbox
Mangler du gode ideer til, hvad du kan komme i dine altankasser? Se 12 bud på planter til altankassen.

Det kan være at en altankasse, foruden et par krukker, er al den have, du har? Måske vil du løfte havens grønne op på terassen eller hen til vinduet. Uanset hvad er det altid spændende at beslutte, hvad der skal gro i altankassen. Skal det være en sikker vinder? En spændende udfordring? Nyttige urter eller flotte blomster? Måske et træ? Her er en samling gode forslag!

Altankasser: Bliv inspireret!

Altankasser kommer i mange størrelser, alt fra ganske små, til nogle ret store baljer. Deres placering er ofte forudbestemt - altanen vender den vej, den gør, og her må du vælge planter efter, hvor solrig og udsat et voksested, du er givet.

Vigtigst er det, at du har god plads i kassen, godt dræn og at du gøder. Pladsen kan hurtigt blive for trang i de helt små altankasser, og dræn er vigtigt, så rødderne ikke rådner i de sjældent dybe plantebeholdere. Det samme gælder gødning - den begrænsede dybde gør, at planterne ikke bare kan grave længere ned, når de har brug for mere næring.

Lad fantasien få frit løb

Hvis du er til et smukt blomsterflor, der er som skabt til altankassen, så er havepetunia et godt bud. Med sin krybende vækst hænger den flot ud over kanten, og så er den tilmed hårdfør.

Krydderurter placeres ofte i krukker, så hvorfor ikke også i altankasser? Det kunne være mynte eller basilikum - begge lette, begge nyttige.

En række salat er lækker og let. Lige til at gå og plukke af i løbet af sæsonnen.

Buksbom er nøjsom og klarer sig fint i plantebeholdere som krukker og altankasser. En formklippet busk på altanen er tilmed sjov at vise frem.

De færreste kan sige at have deciderede træer til at vokse på altanen. En kastanje eller en grankogle fra gåturen kan bruges, og i altankassen kan du holde øje med den spæde start - særligt nåletræer er ganske charmerende, når de netop er kommet op af mulden. Efter et par år må de små træer dog bortadopteres, hvis ikke du selv har et sted, hvor de kan plantes ud.

Hvornår kan man plante i altankasser?

Du kan plante i dine altankasser stort set hele året. Det er typisk mest praktisk i foråret, når handlet fyldes af alverdens spændende planter, og i efteråret, hvor sommeren ikke gør det vanskeligt at holde jorden fugtig nok til at planterne kan etableres.