En helbredende have med økologi
Selv om kalenderen viser efterår, blander romantiske blomster sig stadig med bugnende grøntsager og duftende krydderurter i Annette og Frank Wibæks frodige have. Da parret fandt deres drømmested med udsigt over åbne marker og Limfjorden, var de overhovedet ikke i tvivl om, at det var her, de skulle bo.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Da de overtog stedet, gik de først i gang med haven. Store hække blev gravet op, og mange træer måtte lade livet, og de, der fik lov til at blive stående, blev stammet op, så parret kunne nyde udsigten over marker og fjord.
Sammen udgør de et godt gør det selv-team, og både hus, udhuse og haven har de designet i fællesskab. Frank er uddannet sløjdlærer og kan lave alt af jern og træ, mens Annette er den, der sliber, maler og graver. Annette er også læreruddannet og desuden uddannet kropspsykoterapeut med speciale i haveterapi. Haven er godkendt som terapihave, og Annette har igennem flere år brugt den til bl.a. restituering af stress- og PTSD-ramte. Parret har desuden anlagt et bed & breakfast i et af udhusene og tilbyder forskellige kurser.
I terapihaven kan man aktivere alle sanser med duften af blomster og krydderurter og smagsoplevelser ud fra devisen fra jord til bord. Lyden af fuglenes kvidren, vands rislen og susen i græs og træer. Følelsen af at gå på forskellige belægninger og synet af den imponerende udsigt.
Havefakta
Her bor:
Annette og Frank Wibæk.
Hvor:
Ved Limfjorden vest for Aalborg.
Havens størrelse:
Prydhave på 1.600 m2 samt køkkenhave, eng og terapihave på godt 23.000 m2 .
Havetype:
Økologisk dyrket terapihave. Læs mere på terapihaven-aurora.dk.
SE DEN SMUKKE HAVE HER:
Havens smukke dahliabed
Et 100 meter langt dahliabed giver liv og farve til Annette og Franks frodige have. Husk, at hver gang du klipper en dahliablomst af, kommer der to nye.
Et drivhus af genbrugsmaterialer
Drivhuset har Frank og Annette bygget af genbrugsvinduer fra deres dejlighed i byen. I februar måned begynder Annette at forspirre sommerblomster, grøntsager og tomater indendørs. Når frosten er væk, bliver småplanterne sat ud i drivhuset, til det er varmt nok udenfor.
6 gode tip:
- Genbrug rødder og grene som bund til forhøjninger og jordvolde.
- Genbrug store træstammer som stubbe til siddepladser og krukker.
- Genbrur regnvandet ved at bygge et vandbassin.
- Lad kålplanterne stå vinterens over, og nyd smagen af de friske forårsskud.
- Lad staudernes frøstande pynte vinteren over med sne og rimfrost.
- Opbevar rodfrugter frostfrit i kasser,som er isoleret med halm, vinteren over.
Regnvand recirkuleres
Det L-formede bassin foran huset er frostfrit og opsamler regnvand fra tagene via nedløbsrør og en hjemmebygget akvædukt. På den måde kan regnvandet genbruges i haven. Bassinet er frostfrit og kan rumme 20.000 liter, så Annette og Frank undgår at bruge vandhanevandet selv i de tørre perioder.
Fordele ved at dyrke i højbede
Annette og Frank ser mange fordele ved at dyrke i højbede: der kan være utrolig meget, det giver stramhed og højde til haven, og så er det nemmere at luge uden at belaste ryggen.
Her ses de lysende morgenfruer i højbedet som kan spises og bruges til dekoration i salater, som pynt på æggemaden og på kager.
TIP: Gør høsten nemmere ved at lave højbede tæt ved huset til krydderurter og salater. Så er det nemt at komme til dem, når der kokkereres.
Efterårshaven
I det tidlige efterår bugner køkkenhaven stadig af både blomster og grøntsager. Men de fleste af stauderne får lov at pryde haven hele vinteren med smukke frøstande, og først i det tidligere forår klipper Annette dem ned og luger bedene.
Parrets skønne grøntsagsmark
I grøntsagsmarken er der alle former for rodfrugter, bønner og kål, som står på lange rækker. Annette har sået snitblomster som morgenfruer og stolt kavaler mellem urterne.