Tulipaner
Haveindretning

Fantastisk tulipanhave i Nordjylland

Tekst og 8.04.2019
foto: Marian Haugaard Steffensen.
Forårstid er tulipantid i Lise og Leif Sørensens have. Her er hvert bed nøje afstemt i farvetemaer, som opretholdes året igennem - fra de første forårsblomster dukker op, til den sidste staude takker af om efteråret.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Lise og Leif Sørensen bor i Gøttrup ved Fjerritslev i Nordvestjylland. Havens areal er ca. 1.000 m², og de har haft den i mere end 16 år. En forkærlighed for tulipaner gør haven til en af forårets mest farverige. Glad for tulipaner?: Sådan får du det perfekte tulipanbed

Et væld af tulipaner i det nordjyske

Tulipaner blomstrer i violet, lyserødt og hvidt imellem grønne stauder. Hen over bedet løfter små træer deres blomstrende kroner, og dagpragtstjerne titter frem fra bunden. Bag det lange bed følger et rundt bed i lyse farver og bag dette endnu et bed i friske, klare farver. Ingen kan være i tvivl om, at havens ejer, Lise Sørensen, rigtig godt kan lide tulipaner. Hvert efterår lægger hun 6-800 forårsblomsterløg, hvoraf de fleste er tulipaner og prydløg. – Jeg har forskellige tulipantyper, nogle liljeblomstrende, nogle, der er frynsede i kanten, nogle dobbelte og nogle helt enkle, fortæller Lise. Med så mange blomstrende tulipaner i forskellige farver kan der være risiko for, at haven bliver lidt for farverig og vild. Men det er langtfra tilfældet i Lises have, for hvert enkelt bed er sammensat i de smukkeste farvekombinationer, så haven får et harmonisk udtryk. – Jeg prøver at kombinere det sådan, at hvis det er et bed med pink og lyserød, prøver jeg at samle pink og lyserøde planter lige fra forårsblomsterne over stauder og roser til blomsterne på prydtræer og buske, så den samme farve holdes igennem hele sæsonen. Dog kan der godt komme nogle lilla kæmpejernurt som overstandere eller blå storkenæb i bunden, forklarer Lise. Inspiration: De smukkeste lilla blomster

Afstemte farvetoner i mange rum

Lises bede rummer alle slags planter: Småtræer, prydbuske, roser, stauder og toårige planter, som sår sig selv – og så altså masser af forårsblomsterløg. Bedene er opbygget i etager. Bunden er tæt af stauder som storkenæb, lodden løvefod, lammeøre, jakobsstige og stjerneskærm. De kan senere på sæsonen dække forårsblomsterløgenes visne blade. Over bunden svæver blomsterhoveder fra tulipaner og prydløg i forskellige højder, og oven over blomsterne er prydbuske eller små træer som syrisk rose, blærespiræa og paradisæble. Her er også stedsegrønne buske og hække. Nogle er klippet i kugleform, mens andre vokser naturligt og frit. Fra begyndelsen var det Lises tanke, at haven skulle inddeles i rum, og at rummene skulle indrettes forskelligt i forhold til farve. Derfor kontaktede hun en havearkitekt, som kom og tegnede en plan for haven, men hun har dog ikke holdt sig fuldstændig til den. Selvom Lise og Leif kun har boet her siden 2002, har de kendt stedet meget længe, for det er Leifs fødehjem. I dag er bedene med til at skabe opdelte rum med deres høje beplantning af buske og småtræer. Det giver plads til, at Lise kan lege med forskellige farvekombinationer, uden at de karambolerer med hinanden.

Farver binder haven sammen

I bedet langs vinterhaven er farverne holdt i violet, pink, lyserød og hvid. Først prøvede Lise med et bed kun i mørke toner, men det blev for dystert, så nu er her friske indslag af pink og hvid. Fra bedet ser man hen over plænen til et stort, rundt bed. Farverne i det bed er lysere, domineret af hvidt og pasteller. For at skabe sammenhæng i haven lader Lise nogle farver gå igen i de forskellige bede, fx hvid og lyslilla. På den måde ledes blikket også videre frem i haven. – I nogle bede planter jeg tulipanerne i grupper, og i andre bede planter jeg dem enkeltvis som i bedet foran søen. Her står tulipanerne enkeltvis. Det var en idé, jeg fandt på nettet, hvor nogle havde blandet forskellige tulipaner, som blomstrer på samme tid, men i forskellige farver, fortæller Lise.

Havetip: 10 vilde planter

Gå på opdagelse i Lise og Leif Sørensens have i galleriet herunder: