Havereportage: Bypigens romantiske bondehave

Det var noget af et kvantespring, da Kate for 17 år siden forlod businesstilværelsen i byen med eget reklamebureau til fordel for en gårdbutik og livet som haveejer. Det hele begyndte med blomsterdrømme og nogle heste.

Præstebakkegård i Tibirke i Nordsjælland danner rammen om hele Kate Sørensens liv – både privat og professionelt. I gårdens 500 m2 længer og stalde har hun en gårdbutik, hvor hun sælger tøj og bolig- og haveting, mens hendes private bolig ligger i hovedhuset. Dertil kommer en pragtfuld have godt gemt væk bagved.

Skøn inspiration til sommerhuset: Kom indenfor i det smukkeste bjælkehus i nordisk countrystil

– Den er et rent privat anliggende og mit frirum, fortæller Kate, der købte gården for snart 17 år siden med en naiv drøm om at fortsætte sit arbejde i byen og få jord under neglene og være tæt på sine heste i fritiden.

− Det med butikken på gården var slet ikke en del af planen fra begyndelsen. Det var drømmen om at skabe en have, mærke årstiderne osv. Jeg er en kreativ sjæl, og i haven kunne jeg udleve en masse af de kreative drømme, jeg havde.

Knofedt og skødesløs æstetik

Foruden haven på ca. en tønde land tæller Præstebakkegård de omkringliggende 27 tønder jord med landbrugspligt. Landbruget har Kate Sørensen fået en lokal landmand til at dyrke, men haven passer hun selv. Det foregår med en god blanding af kundskab, knofedt og kærlighed. 

Der er tænkt nøje over tingene, og haven er omhyggeligt tilrettelagt, både hvad angår praktik og æstetik. Kate har sørget for masser af sol- og skyggekroge, fine terrasser, skønne bede omkranset af stengærder, blomstrende espalierer og ikke mindst et dejligt orangeri, som kan benyttes fra det tidlige forår til langt ud på efteråret. 

Vild med havereportager? Se også denne fortryllende rosenhave 

Kates bedste tips til nybegynderen i haven

1# Farver: 
Brug gerne hele farveskalaen i haven, men sørg for, at der er sammenhæng i nuancerne i de enkelte bede. Og husk, at alle blomster ikke blomstrer samtidig.

2# Flow:
Det er dejligt at mærke årets gang og hver måneds særpræg. Sørg for at inkludere både de tidlige forårsbebudere og dem, der blomstrer helt hen på efteråret.

3# Dynamik:
Plant både højt og lavt for at få et varieret udtryk. Benyt dig både af bunddække og kravlende blomster samt planter på espalierer og mure.

4# Oaser:
Skab små rum i haven ved hjælp af planter, blomster og møbler. Der skal være både skygge- og solpladser, lækroge, udsigtsterrasser osv.

5# Duft:
Gør haven til en fryd for næsen. Duften af blomster og friske urter er den halve fornøjelse. Vælg fx duftende roser, pæoner, geranier, og syrener samt masser af krydderurter som timian og rosmarin.

Se de mange smukke billeder fra Kates have i galleriet:

Besøg Kates gård- og webbutik:

Præstebakkegård. Bækkebrovej 15. Tibirke. 3220 Tisvildeleje. Tlf. 48 70 48 31.
Tjek åbningstider på præstebakkegård.dk, hvor du også finder en webbutik.