Haveindretning

Havereportage: Den fortryllende rosenhave

Tekst og 31.08.2017
foto: Tine Edinger.
I Jette Frölichs have i Søllerod findes et paradis med duftende, fortryllende roser overalt. Med mere end 75 forskellige rosensorter fordelt i haven er der nok at se til for den kreative papirkunstner.

Det er over 20 år siden, at Jette Frölich købte en gammel villa på en stor kuperet grund i Søllerød. Da hun overtog den store have på 1.300 m², var den nærmest at sammenligne med en skov. Den bestod kun af forskellige høje træer, og der var ingen buske, blomster eller græs. I dag fremstår haven som et fortryllende paradis med duftende roser overalt. Jette har over 75 forskellige rosensorter fordelt i haven, der er opdelt i tre overordnede haverum: Rosenhave, niveauhave og den vilde have, som hver især har forskellig karakter, beplantning og funktion. Men alle har de et væld af roser som gennemgående tema.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den fortryllende rosenhave

Læs også: På besøg i Stellas have på Bornholm

Rosenhaven var det første, Jette gik i gang med at planlægge. Den er udlagt som en formel rosenhave med belagte stier og lave buksbomhække. Her blomstrer duftende roser i farver, der spænder fra hvid over rosa til bordeaux. Jette har bevidst valgt udelukkende at plante historiske roser. De er kendt for deres smukke, ofte tæt fyldte, stærkt duftende blomster, men de er ikke remonterende, hvilket betyder, at de kun blomstrer én gang i løbet af sommeren.

– Det er et bevidst valg, for så nyder jeg blomsterfloret endnu mere. Det er ligesom med danske jordbær – dem nyder man jo også mere intenst, fordi de er her så kort tid, smiler Jette.

Vild med roser? Se også: 9 smukke roser til haven

Se rosenhaven og de mange forskellige sorter: