Smuk og funktionel sommerhushave
Haveindretning

Sådan får du en smuk sommerhushave

Tekst og 23.08.2019
foto: Marian Haugaard Steffensen.
Hvis du tilbringer hele sommersæsonen i dit sommerhus, må haven gerne opfylde mange funktioner. Få plantetips og ideer til en smuk og funktionel sommerhushave her!

Christel Gads sommerhus ligger i et gammelt sommerhusområde i Smidstrup ved Gilleleje. Træerne er vokset op, her er læ og knap en kilometer til den nordvendte kyst.

Da Christel købte grunden, lå her et gammelt sommerhus, og grunden var vokset til i tæt krat og skov, så hun valgte at begynde forfra og fik alt ryddet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Rum med forskellige funktioner

Et nyt sommerhus blev opført, og for at få en have, som kunne opfylde mange funktioner, kontaktede hun havearkitekt Karina Gram. Ønskerne til haven var mange, men først og fremmest ønskede Christel rum.

Rummene skulle give mulighed for ophold, og der skulle være forskellige funktioner: Flere spisepladser, et sofahjørne til afslapning, bålplads til aftenhygge, en plads til solbadning, et tehus til regnvejrsdage og en køkkenhave med friskt grønt.

Desuden skulle der være mulighed for at opholde sig i sol og skygge og både oppe ved huset og ude i haven.

Æstetik og stil i fokus

Når Karina Gram tegner haver, tager hun altid udgangspunkt i stedet og ejerens ønsker, men fokuserer også på, at haven både æstetisk og stilmæssigt passer til huset.

Sådan er det også i Christel Gads have. Christel kan lide det enkle, og derfor er haven indrettet formelt med rette linjer og med mange planter af hver slags. Desuden skråner grunden fra nord mod syd, og det gav mulighed for at lægge den store terrasse i flere niveauer og lave bålpladsen let forsænket.

Rummene er skabt med formelle, klippede bøgehække, med rosenhække og med hegn med klatreplanter om køkkenhaven. Den store terrasse er indrammet af højbede beplantet med hvide lavendler og græsser, som skærmer terrassen af.

Lavendlerne og græsserne skaber sommerstemning og danner en flot kontrast til det sortmalede træværk, og så tiltrækker de et mylder af humlebier og sommerfugle, som flimrer i luften og kan nydes fra terrassen.

PLANTER TIL SOMMERHUSHAVEN

Plantevalget i sommerhushaven er tilpasset jorden, som er en muldet sandjord. Desuden skal planterne understrege sommerstemning og give haven et romantisk og let udtryk.

 • Engelsk lavendel, Lavandula x intermedia ’Alba’. Blomstrer fra juli til ind i august. Gråligt, stedsegrønt løv. Dejlig duft. Tiltrækker insekter.
 • Grå blåaks, Sesleria nitida. Gråt løv, der kan sende tanken hen på marehalm og strandliv. Blomstrer tidligt allerede i maj og står resten af sommeren med strågule, små blomster over det grålige løv. Vintergrøn.
 • Rose, Rosa ’Louise Bugnet’. Rugosa-rose, men har ikke udløbere og breder sig ikke. Robust rose, der tåler let jord og vind samt skygge. Får næsten ingen torne og blomstrer hele tiden fra sommer til langt hen på efteråret. Får få hyben. Røde knopper og snehvide, fyldte blomster med skøn duft. Kan skæres helt ned efter behov, hvis busken bliver for stor eller åben i bunden.
 • Almindelig robinie, Robinia pseudoacasia. Let og lyst løv. Hvide klaser af ærteblomster, som dufter.
 • Bærmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’. Smukt bronzefarvet løvspring og flot høstfarve. Hvide blomster i maj og sortblå frugter fra sommer, til fuglene har spist dem.
 • Alm. æble, Malus domestica.
 • Kirsebær, Prunus avium.
 • Havehortensia, Hydrangea paniculata. Er ikke tørketålende og skal vandes i en tør sommer. Giver højde i bedet. Blomstrer fra sommer til sensommer og har smukke tørre visne blomsterstande.
 • Lammeøre, Stachys byzantina. Lodne grå, bunddækkende løvblade. Stedsegrøn. God insektplante.
 • Hosta, Hosta. Hvidbrogede blade.

Hurtig højde i haven

Der var ikke træer på grunden på det tidspunkt, haven blev anlagt, så der manglede noget, som med det samme kunne give noget højde.

Derfor er der lagt nogle trækonstruktioner - kuber af sortmalede stolper - i tre kvadrater omkring pavillonen. Det er et arkitektonisk element, der giver højde i haven, og det gør, at pavillonen ikke kommer til at stå alene og stritte op imellem lave planter.

Kuberne er også tænkt som stativer til skyggetag. Man kan sætte et skyggegardin op, som man kan rulle frem og tilbage over den kube, der står over den lille terrasse ud for pavillonen, eller man kan sætte wirer op i kuben over det lille bassin, hvis man vil skabe et løvtag.

Træer med blomster og frugter

I dag, kun fire år efter plantning, er der allerede høje, smukke træer rundtomkring i haven. Langs nordsiden står store robinier, hvis lette løv kaster en lys skygge ned over et bed langs den nordvendte terrasse, og når træerne blomstrer med store hvide ærteblomster i klaser, fyldes luften af duft.

De øvrige træer er frugttræer, mange kirsebærtræer, men også æbletræer, så man ud over de smukke blomster også kan nyde frugten.

Planter og materialer med sommerstemning

Det eneste sted i haven, hvor der er græsplæne, er langs den yderste hæk. Gange belagt med slotsgrus fører fra sted til sted og giver sammen med lavendler og rynket rose en let og romantisk sommerstemning.

Roserne er en særlig sort af Rosa rugosa, rynket rose, som ikke har rodudløbere, der ellers kan gøre rynket rose til et problem, når den breder sig i naturen. Den hedder ’Louise Bugnet’ og har fyldte, hvide, duftende blomster fra sommer til langt ind i efteråret.

Lavendler og bøgehække skal klippes en gang årligt, og det er ret hurtigt overset, og bedene lukker hurtigt, så der er heller ikke meget at gøre.

Haven kan bruges i al slags vejr, for er der en dag med regn, kan man sidde i pavillonen med døren åben og nyde den danske sommerregn.

se den smukke sommerhushave her:

Inspiration til smuk og funktionel sommerhushave

Aftensolen når ned på den nordvendte terrasse i sommertiden. Høje robinietræer kaster let skygge over bedet.

Inspiration til smuk og funktionel sommerhushave

Stativet omkring den lille spiseplads kan dækkes af skyggegardin, hvis man ønsker det. Beplantningen er høj, så man sidder lidt beskyttet.

Smuk og funktionel sommerhushave

Man kan altid finde en plads, hvor lyset er, som man ønsker det, og pavillonen er god at sidde i, også en regnvejrsdag.

Inspiration til smuk og funktionel sommerhushave

Når man opholder sig i sommerhuset hele sommeren, er det dejligt med friskt grønt fra en stor køkkenhave.

Inspiration til smuk og funktionel sommerhushave

En lille bålplads får sit eget rum med den faste bænk.

Inspiration til smuk og funktionel sommerhushave

'Louise Bugnet' er en rugosa-rose, men den har ikke udløbere og breder sig ikke.

Inspiration til smuk og funktionel sommerhushave

Havens indretning er helt enkel. Enkelheden suppleres med søde opstillinger eller krukker på den store terrasse.

Idéer fra sommerhushaven

 • Indret haven med rum til forskellige funktioner. Når man er mange på ferie i længere tid, skal der være plads til, at man kan fordele sig efter interesse og behov.
 • Mange siddepladser i sol og skygge. Christel har opholdspladser rundt om hele huset. Det betyder, at man altid kan finde sol eller skygge, som man har behov for om dagen. Og der er både morgenplads og aftensplads i solen.
 • Enkelt og nemt. I sommerhushaven vil de fleste have mulighed for at slappe af. Med en enkel indretning og et begrænset plantevalg af robuste planter kan man både få en smuk og en nem have.
 • Overdækket plads eller pavillon giver mulighed for at opholde sig ude, selvom det regner eller er koldt.
 • Højde kan fås fra træer, men også fra pergola og hegn.
 • Slotsgrus på gangene giver haven en mere afslappet og sommerlig stemning. Var her fliser eller brosten på gangene, ville haven få langt mere villahave- og mindre sommerhushavestemning.