DIY med lavendler: Buketter, duftposer, lemonade og pynt på kager
DIY-projekter

6 fine idéer med lavendler

Tekst og 7.08.2019
foto af Anita Lindberg.
Lavendler kan anvendes på utallige måder, både friske og tørrede. Læs med her og lær at bruge den smukke og velduftende blomst i buketter, lemonade, duftposer og som pynt på kager. Og få tips til at dyrke den kønne blomst!

Lavendler er smukke både i potter, buketter, kranse, tørrede dekorationer og som potpourri. Så har du rigeligt af de duftende blomster, er der masser af muligheder. De fås også i flere nuancer af lilla og i hvid.

Sådan planter og passer du lavendler

Lavendler, Lavandula angustifolia, skal plantes ud i haven om foråret, så de har et veludviklet og stærkt rodnet, når vinteren melder sig. Du kan dog også dyrke dem i potter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jorden skal være tør og mager, så bland gerne lidt grus i jorden, og placér planterne et solrigt sted.

Vand planterne grundigt til efter plantning, og sørg for at holde dem med vand gennem sommeren, især i tørre perioder. Herefter er det ikke nødvendigt at vande mere, medmindre de står i krukker.

Sådan beskærer du lavendler

Beskær dine lavendler ned til 5-8 cm hvert forår. Beskæringen holder planterne tætte og blomsterrige.

Lavendler tåler fint frost, men står de for vådt i jorden, kan de gå til. Står planterne i krukker, bliver de derimod mere sarte, og her kan det være en fordel at beskytte med gran eller stille krukkerne i drivhuset eller i carporten, hvor de er bedre beskyttet.

Sorter af lavendel

Små bundter af lilla og hvide lavendler klar til at blive hængt til tørre. Øverst ses 'Hidcote Blue', nr. to er 'Essence Purple', nr. 3 er 'Edelweiss', og nederst 'Munstead'.

Sådan tager du stiklinger af lavendler

Marts-april er et godt tidspunkt at lave stiklinger, da planterne stadig er i hvile. Men du kan også gøre det efter blomstring i juli-august, hvor de nye skud er afmodnet.

Klip friske skud, der hverken har knopper eller blomster, eller som har været blomstrende skud i år. De skal være ca. 5-6 cm lange.

Fjern de nederste blade, så det kun er stilken, der kommer i jorden. Stik stilkene 3-4 cm ned i jorden. I det tidlige forår kan du stikke direkte på deres blivende voksested – stik lidt ekstra for en sikkerheds skyld.

Sådan tager du stiklinger af lavendler

Placér dem i skyggen, indtil de har slået rod. Er luften meget tør, er det en fordel at dække med mælkehvid plastik med lidt huller i.

Hold stiklingerne let fugtige, til de har dannet et godt rodnet. Når planten er vokset de første 2-3 cm, klipper du toppen af for at få en stærk og forgrenet plante.

Tjek efter tre uger, hvor meget rodnet der er dannet, og plant evt. over i en større potte eller ud i jorden et lidt lunt sted.

Sørg for at vande, men pas på ikke at vande for meget. En let udtørring mellem hver vanding er gavnlig for rodudviklingen.

lær at plante lavendler i krukker, lave smukke buketter, duftposer, kagepynt og lemonade:

plant lavendler i krukker

Lavendler kan sagtens dyrkes i krukker og altankasser. De skal blot have godt med sol og lidt mere vand, end hvis de stod i haven. Plant dem fx sammen med jordbærplanter og alunrod, Heuchera 'Spellbound'.

lav LILLA buketter

Buket med lavendler

Holder du af farven lilla, er der masser af muligheder. Her har vi mixet lilla og hvide lavendler med Campanula, stjerneskærm, Astrantia og Tradescantia. Sørg for, at nogle af blomsterne er længere end de andre, for et herligt vildt udtryk.

lav en SØD DUFTPOSE

Duftpose med lavendler

Duftposer med lavendel er gode at lægge i fx dine skuffer med tøj eller under hovedpuden, da lavendelduft virker beroligende. Posen her er syet af bredt sløjfebånd, som er blevet stemplet med bogstaver, så der står lavendel. Herefter har vi fyldt posen med tørrede lavendler og bundet en knude foroven. Ved siden af ligger en spiralbuket af tørrede lavendler.

lav en tørret lavendelbuket

Tørret lavendelbuket

Når du tørrer lavendler, skal du hænge dem et tørt, lunt sted uden sol. Efter et par dage kan du bruge dem. Tjek dog, om stilkene er helt tørre – knækker de let over, er de klar til brug.

Pynt småkagerne

Kager med lavendel

Alle slags småkager tager sig godt ud med lidt lavendeldrys på toppen. Rør en glasur af flormelis og citronsaft, smør den på kagerne, og drys straks en anelse tørrede lavendelblomster på. Husk, at blomsterne skal være usprøjtede.

lav Lemonade med lavendel

Lemonade med lavendel

DET SKAL DU BRUGE TIL CA. 2 L LEMONADE:

  • 2½ dl honning
  • 1 spsk. friske usprøjtede lavendelblomster + lidt til pynt
  • 1½ dl kogende vand
  • Ca. 6 citroner
  • 1½ l vand

SÅDAN GØR DU:

  1. Hæld honning og lavendelblomster i en skål, og tilsæt kogende vand. Lad det trække i 5 minutter. Vil du undgå blomster i saften, kan du si dem fra.
  2. Pres saften af citronerne – du skal bruge ca. 2½ dl. Tilsæt citronsaft og resten af vandet. Smag evt. til med ekstra honning og citron.
  3. Tilsæt isterninger, og pynt med friske lavendler.