Ting og sager der skal klares i haven i januar.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 3

af Redaktionen 20.01.2021
Foto: Jytte Boch Andersen og Johan Isbrand.
Vinteren snegler sig afsted, men alligevel er der nogle enkelte dage, hvor det lysner lidt og vi kan komme i haven. Her får du arbejdslisten for uge 3.

"Hold godt øje med vejret i årets første måned, for kraftigt snefald i januar varsler ofte god høst. En tør januar varsler til gengæld ofte en regnfuld juli."
— Gammelt dansk vejrvarsel

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 3

Tjeklisten:

  • Ret plænekanten.
  • Høst den sidste grønkål.
  • Saml frugtmumier
  • Damp ukrudtsfrøene.

Ret plænen af

Er jorden våd men ikke dybfrossen, så udnyt chancen, grib en spade og ret plænekanten af. Brug et bræt eller en snor spændt ud imellem to pinde til at styre efter, så kanten bliver lige. Ret plænekanten af to gange årligt, så holder du den på plads.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tid til grønkål

Grønkål er noget af det eneste, der står rankt og grønt i køkkenhaven nu. Det er en af de mest vitaminrige afgrøder, du kan dyrke i din køkkenhave, og så smager den faktisk bedst, når den har fået frost. Så høst den og brug den i de kolde vintermåneder, inden den bliver trist eller rådyrene spiser det hele. Vil du bevare vitaminerne bedst muligt, skal du spise grønkålen rå, fx finsnittet i salatskålen sammen med æbler, appelsiner og hasselnødder.

Tip: Husk at bestille læggekartofler hjem, så du er klar til at forspire dem i februar/marts.

Undgå svamp i frugttræerne.

Farvel til mumierne

Tjek dine frugttræer for gamle, indskrumpne frugter, som endnu ikke er faldet af. Fjern dem og smid dem i skraldespanden, ikke på komposten eller på jorden. Ellers kan monilia-svamp fra frugtmumierne sprede sig til næste års høst.

Damp eller brænd ukrudtsfrøene

Gå flise- og stenbelægninger efter med ukrudtsbrænderen eller -damperen. Selv hvis der ikke er noget grønt at se, kan du få ram på mange ukrudtsfrø, der ligger i sprækkerne og venter på at spire til foråret. Er der ukrudt, som skal fjernes, så husk, at det kun skal blancheres, ikke brændes. Blancheringen får planterne til at fordampe sig selv ihjel i deres forsøg på at opretholde den mistede saftspænding. Total afbrænding af de mere sejlivede ukrudtstyper som græs, mælkebøtter, tidsler og skvalderkål vil blot få planterne til at danne nye friske blade som erstatning for de mistede.