Kompostkværnen er blandt de uundværlige havemaskiner.
Havetips

5 maskiner til haven du ikke vidste, du manglede

af Kenn Römer-Bruhn 15.10.2019
Foto: Kenn Römer-Bruhn og Colourbox.
Græsset skal slås og kanterne trimmes gennem sæsonen, hvor det hele gror. Se her, hvilke maskiner der kan hjælpe dig.

I løbet af en havesæson sker der mange ting, hvor træer og buske vokser, græsset gror og blomsterne trives. Alt er grønt og skønt – så længe det varer. Græsset skal slås og kanterne trimmes gennem sæsonen. I slutningen af sæsonen drysser bladene af træer og buske, og staudevæksterne visner så småt ned. Der skal løbende ryddes, så haven altid er fin.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du har sikkert en plæneklipper, der kan tage sig af græsset – en uundværlig havemaskine, der hjælper dig i haven. Men der findes mange andre forskellige havemaskiner. Her er fem havemaskiner som har flere funktioner end du måske lige havde forestillet dig, og som du ikke vidste, at du manglede:

En kompostkværn genbruger grene og afklip

Har du pryd- og frugtbuske i din have, skal du også beskære dem i løbet af havesæsonen. F.eks. skal du skære sommerhindbærrenes bærende årsskud ned i løbet af efteråret. Solbærbusken har også godt af at blive beskåret med jævne mellemrum, så planten er i vigør. Prydbuske som sommerfuglebusken og forsythia skal du også forny ved beskæring, lige som smågrene skal skæres af træer, når de er groet mere, end du synes, er godt.

Det giver en masse grenafklip, der hurtigt kan fylde op i haven. I stedet for at køre det bort, giver det god mening at kværne det. Det er her kompostkværnen kommer ind i billedet. Den kan hurtigt forvandle en stor grenbunke til en lille omgang hakkede grenmateriale. Normalt vil det blive smidt på kompostbunken, men faktisk er det jo det pureste flis. Flisen er oplagt at drysse på stier, eller rundt om buske, hvor det er med til at holde på jordens fugtighed og holde ukrudtet væk.

En løvblæser holder haven ren og ryddelig

Om efteråret falder bladene af træer og buske, og en lille efterårsstorm er med til at samle bladene i bunker hist og her i haven. Ofte er hele græsplænen drysset til med nedfaldne blade, og det har græsplænen ikke godt af. Den skal helst have lys og luft.

I stedet for at rive og samle, kan en løvblæser være smart. Med den kan du blæse bladene sammen i store bunker, som du herefter kan flytte. Eller du kan blæse alle bladene ud til siden, hvor de ikke ødelægger græsset, men giver god beskyttelse til f.eks. hækken. Bladene kan naturligvis også smides på komposten, men de kan også med fordel bruges til at beskytte sarte planter som roser. Her dynger du bladene ind mod rosens grene nede ved jorden.

En løvblæser er dog også god til hurtigt at gøre terrassen pæn og ryddelig. Ikke kun for blade, men også for nedfaldne grene, grus og støv i løbet af hele havesæsonen. Frem for kost og skovl er det bare om at trykke på knappen, og så klarer løvblæseren rengøringen i et snuptag. Brug den også til hurtigt at gøre indgangen og indkørslen pæn. Efter et regnskyl vil der typisk være sand og snavs på belægningen. Når det igen tørrer op, kan det nemt blæses væk.

Løvblæseren er perfekt i de fleste haver.

Et elektrisk jordbor laver hurtige huller

Skal du have sat et hegn op, bygget en træterrasse eller lave en pergola, skal der graves huller til stolper eller støbninger. Dybe huller. Bruger du en spade, vil det tage tid og være hårdt for ryg, skuldre og led. En drænspade kan gå dybere ned, men er også tungere, og kan være endnu hårdere at arbejde med.

Et jordbor kan være en god og hurtig løsning. Det manuelle jordbor er dog også hårdt at arbejde med, og du kan kun bore lidt ad gangen, for herefter at tage jorden fra boret. Ellers bliver det alt for tungt. Derfor er et motoriseret jordbor at foretrække. Det er ganske effektivt, men skal – som det manuelle – lige løftes op og ned i små trin, så jorden kan kastes af og væk. Det går dog langt hurtigere med motorens hjælp.

Men vidste du, at et jordbor også kan bruges til at lave plantehuller med? Boret kan købes i forskellige bredder, og et bredt bor, kan nemt lave et hul til plantning af træer. Bemærk at et bredt bor kræver større motorkraft end et smalt bor. Dimensionér efter maskinens ydeevne.

Måske kender har du også haft behov for at slå mindre rundstolper i jorden til f.eks. ærtebedet eller som et midlertidigt hegn. Det kan være hårdt. Men ved at bruge et smalt bor, kan du faktisk bore for, og så relativt nemt slå rundstolperne i bagefter. Du kan også bruge et jordbor til at lave drænhuller eller mini-faskiner, hvor du måtte have behov.

Højtryksrenseren gør nemt overflader rene.

Rene overflader med en højtryksrenser

Man tænker ofte, at en højtryksrenser er til større og grovere arbejdsopgaver, hvor genstridigt snavs skal fjernes. Det er en højtryksrenser også ekstremt god til. Mange bruger højtryksrenseren til at fjerne alger fra træterrassen. Det går også fint, men det kan også blive problematisk, da træet kan flosse og dermed ødelægges. Det samme gælder, når fliserne skal renses. Her kan trykket være så højt, at fliserne raspes og dermed ødelægges. Brug i stedet et mundstykke til belægninger, der er mere skånsomt.

Nogle højtryksrensere kan du justere trykket på, og på de fleste kan du justere strålens bredde. En bred stråle giver et blødere tryk, mens en smal stråle giver et hårdt tryk. Så må du selv tage stilling til, hvad der skal bruges i den givne arbejdssituation. Den er ekstrem effektiv til at rengøre drivhuset i det sene efterår eller tidlige forår.

Men vidste du, at en højtryksrenser også kan bruges til f.eks. at rense tagrender med? Du kan købe specielle mundstykker og tilslutte dem, og på den måde give din højtryksrenser et helt nyt liv med endnu flere funktioner.

En motoriseret kantskærer giver knivskarpe kanter

Græsset står fint og grønt, og har du bede langs græsplænen, er der intet som slår en knivskarp kant. En skarp kant mellem græsset og havens bede, er med til at give kontrast og form til haven. En spade vil måske være det oplagte haveredskab at bruge, men spaden har typisk en buet form, der kan gøre det svært at lave rette linjer. Du kan også købe en kantspade, der har en lige form. Men ærligt talt, så er det er trælst, manuelt arbejde at stikke kanter.

En smartere løsning er at anskaffe en motoriseret kantskærer. Den kan nemt og lynhurtigt skære kanterne langs havens bede. Typisk vil den skære i en dybde på 5-7 cm, hvilket er perfekt. Den overskårede græstørv kan enten smides på kompostbunken eller graves ned. Når bedene har en dyb kant ind mod græsset, kan græssets rødder ikke bare vandre ind i bedene. Dermed er det også nemmere at vedligeholde kanterne med maskinen.