lys i vintermørket
Havetips

Lys haven op med kreativ udendørsbelysning

af Thea Lind og Lene Christensen 28.10.2021
Foto: Claudi Thyrrestrup, Jytte Boch og PR.
De dunkle vintermåneder kan være tunge at slæbe sig igennem, men sætter du bare nogle få lys, lanterner eller lyskæder i haven, kan de være med til at løfte humøret. Se vores fine idéer, der egner sig til både jul og vinter.

Tænk på den magiske stemning, der fylder Tivoli ved juletid. Eller kan opstå i skumringen i en vintermørk butiksgade. Det er lysene, der gør det. Lyser op som små håb i mørket. For lys skaber glæde. Og den glæde kan du tage med hjem i dit eget uderum, uanset om du har et vindue, en altan eller en hel have at gøre godt med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er en god idé at bruge tid på at vælge den rette udendørsbelysning til din have eller altan. Så er der områder i din have eller mindre kroge på din altan, som du er særligt begejstret for, og som du bruger meget af din tid på, kan du fremhæve dem ved at anbringe lamperne netop der. Foruden hyggekrogene kræver dine udendørs rum også mere praktiske former for lys, for at man kan finde rundt og opholde sig der i de mørkere stunder. Det kan fx være belysning af gangstier, indgangspartier og ligende.

Skab hyggekroge i vinterhaven med lys

Tænk gerne i nye baner i forhold til brugen af lamper, og udnyt alle flader. Lys og lamper fås som vægophæng, til borde, græsplæner og stier, men også som en integreret del af udsmykningen af din have eller altan.

3 tips til hyggebelysning i vinterhaven:

  • Undgå, at lamperne blænder. Derfor skal de altid have god afskærmning, så de ikke irriterer øjet. Det er helt ligesom lyset indendørs.
  • Haveborde kan oplyses med mobile lygter og lamper – resten af hyg­gekrogen gerne, med belysning, der fremhæver lodrette flader og bevoksning.
  • Lyskæder kan være en skæg måde at definere et uderum, fx i forbindelse med bestemte højtider som julen.

Sådan undgår du et rodet udtryk

Brug også lamper i forskellige højder og former for at skabe hyggelige og brugbare rum i haven eller på altanen. Men pas på med at overdrive mængden og variationen af lamper og lys, for det kan ende med at have en helt anden effekt, end den du oprindeligt ønskede. Det kan nemlig gøre din have eller altan uoverskuelig at se på, fordi de mange forskellige lamper og lyskilder giver et rodet udtryk. Det gør det svært for øjet at finde ud af, hvor det skal kigge hen.

Lav dine egne lanterner

Du kan spare mange penge ved at lave dine lanterner selv af genbrugsglas. Det kan være svært at få etiketter af glassene, og går de ikke alle sammen af i varmt vand med sæbe, kan du bruge terpentin. Dup lidt på et stykke køkkenrulle, sæt det over etiketten, og slå en elastik omkring. Lad glasset stå i fem-10 minutter, og etiketten med lim og klister er lige til at pille af.

Lys i syltetøjsglas

Lidt, men godt

En zinkunderskål, en knækket gren fra et pæretræ og tre genbrugsglas med lys. Mere skal der ikke til for at skabe en forrygende stemning i mørket. Dekorationen er perfekt ved hoveddøren eller på den lille altan.

Lys på trappen

Belysning der byder velkommen hjem

Indgangspartiet ved hoveddøren, garagedøren eller havedøren er oplagt at gøre lidt ekstra ud af, så det giver en hyggelig, hjemlig følelse. Her stråler en lyskæde på det gamle pæretræ, og på havestolen står og hænger lanterner og levende lys i lerpotter.

Den flotte trappebelysning består af glas med sand og bloklys på en bund af gran, efeu, kejserbusk, grene og brombærstængler. Skru lågene på glassene, når lysene slukkes. Så holder lys og glas sig tørre og er klar til brug en anden dag.

OBS: Du må ikke sætte låg på glas med tændte lys – heller ikke selv om du borer lufthuller i låget. Låg til glas er ikke beregnet til åben ild – du kan brænde dig på dem, og der kan gå ild i dem.

TIP Husk at bruge lys med stormvæge, der forhindrer, at lyset går ud ved det mindste vindpust.

Hæng lys op i haven

Seks i en-DIY-lampe

Det er fint at hænge små syltetøjsglas med lys hist og pist på et træ. Som alternativ kan du som her samle syltetøjsglassene på ét sted, så de udgør en slags havelampe i træet. Ophænget er lavet af ståltråd, som du vikler om glassets hals nogle gange og derefter bøjer til en hank.

Lyskæde omkring vindue

Oplyst hygge inde og ude

Dette kæmpestore jernvindue er blevet smykket med hundredvis af små LED-lys på en wire, og resultatet fornægter sig ikke – det ser bare smukt ud både inde- og udefra. Lyskæden er fra Sirius. Udenfor på en træstub pryder endnu en lyskæde, et lys i lerpotte samt et minijuletræ med lys.

oplyst espalier

En lysende skulptur

Havens plantestativer er oplagte som lyskilder om vinteren. Her er et stort jernstativ, der om sommeren huser en gammel klematis, blevet iklædt en lang lyskæde. Og bortset fra det herlige syn fungerer det oplyste plantestativ også rent praktisk som belysning ved hoveddøren. Lyskæden er fæstnet til stativet med små stykker vindseltråd, og kæden kan med fordel sidde på stativet året rundt.

Lys med omtanke
Brug varme lyskilder i sin have eller på sin altan, og vælg lamper med LED-pære eller integreret LED. Det er både på grund af det lave energiforbrug og på grund af andre fordele. LED tænder med det samme på fuld styrke og lyser også godt, når det er koldt. Derudover er det meget vigtigt, at man ikke vælger lamper, hvor der er frit udsyn til pæren, så man bliver blændet, når man går forbi dem.