Havetips

Undgå rygskader, når du er i haven

af Anders Reinholdt Jonssen 18.04.2017
Foto: Anita Lindberg.
Om lidt skydes havesæsonen for alvor i gang, og det kribler i de grønne fingre efter at komme i haven. Bliv klogere på, hvordan du undgår rygskader som følge af havearbejde.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Foråret er over os, og det er lig med lange, gode dage i haven, hvor det ene grønne gøremål efter det andet streges af listen. Det er herligt, men de mange hårde arbejdsstillinger i haven belaster kroppen. De gode intentioner kan ende med en omgang ondt i ryggen og en tur på langs i sofaen. Her får du de bedste råd til at tage med dig i haven. Læs også: 5 tips til at få hyacinter til at holde længere

Sådan undgår du rygskader, når du er i haven

  • Undervurdér ikke havearbejde. Det er træning – og god træning – for kroppen, men det kan være en god ide, at "varme op", så din krop er klar over, den skal til at arbejde. Lav nogle øvelser for ryggen - foroverbøjninger, bagudbøjninger, sidebøjninger samt rotationer. Disse øvelser kan man også kalde "oplysningsøvelser". De kan nemlig fortælle dig, om der skulle være noget stivhed eller låsning i ryggen, som du skal passe på, når du skal i gang med dit arbejde.
  • Variér dit arbejde. Skift mellem at luge, rive, grave, samle op og så videre.
  • Husk at holde gode pauser undervejs. Sæt eksempelvis alarmen på dit ur, så du holder pauser med et passende interval for dig.
  • Husk at drikke noget vand undervejs.

Har du smagt: Jordbærlagkage med makronbunde

  • Det er vigtigt at løfte korrekt. Og her er der mange, der kommer til at løfte med ryggen. Det kan give skader. Bøj i stedet i benene – og brug dermed hele din krop til at løfte med.
  • Undgå at arbejde med armene i en vinkel, der er over 90 grader i for lang tid af gangen. Brug i stedet en stige.
  • Lige meget hvad du laver, skal du altid være i en position, så næse og tæer kigger i samme retning. Det gør, at du ikke vrider for meget i ryggen.
  • Husk altid at stå lige med kroppen på en stige. Vær ikke doven, selvom den skal flyttes mange gange, når du eksempelvis klipper hæk.
  • Skulle uheldet være ude, hvor du alligevel kommer til at lave en forkert bevægelse, som giver smerter, så fortsæt aldrig. Det vil kun udsætte helingsprocessen.
Se også: Gode afgrøder til køkkenhaven