Skrællede, hvide asparges
DIY & kreative ideer

Dyrk selv hvide asparges

af Susie Helsing Nielsen. 6.05.2009
Foto: Anders Schønnemann.
De hvide asparges smager ikke så kraftigt som de grønne, men anses for at være en delikatesse, da de kræver lidt mere arbejde i dyrkning og høst end de grønne asparges. Se hvordan du kan dyrke dem her!

Forskellen på grønne og hvide asparges er ikke planten, men måden, du dyrker dem på. Hvide asparges mangler farve, fordi de ikke har fået sollys, og de skal dyrkes ligesom grønne asparges de første tre år.

Sådan dyrker du hvide asparges

Det fjerde år midt i april, inden skuddene titter op af jorden, laver du oven på aspargesplanterne en jordvold, der er 30-35 cm høj. Når planterne begynder at spire frem fra jordvolden, kan du høste aspargeserne inde i jorden ved forsigtigt at skære dem over og trække dem op af jorden.

Der findes et specielt aspargesjern, som gør høsten af hvide asparges nemmere. Stik aspargesjernet ned i sandet, skær stænglen over, og hiv så aspargesen op af jorden. Herefter jævnes jorden straks forsigtigt ud igen, og planterne fortsætter væksten ligesom de grønne asparges, så du kan fortsætte dyrkningen år efter år.

Alternativt kan du, i stedet for jordvolden, lave et helt tæt telt af sort plastik omkring planterne. Det gør både høsten og arbejdet med blegningen meget nemmere, og skuddene bliver ikke så træagtige i skrællen, når de ikke skal arbejde sig op gennem jorden.

Hvide asparges er desuden kraftigere end grønne asparges og skal skrælles inden tilberedning.