Dyrk selv hvide asparges
DIY & kreative ideer

Dyrk selv hvide asparges

af Susie Helsing Nielsen 6.05.2009
Foto: Anders Schønnemann
De hvide asparges smager ikke så kraftigt som de grønne, men anses for at være en delikatesse, da de kræver lidt mere arbejde i dyrkning og høst end de grønne asparges. Se hvordan du kan dyrke hvide asparges her!

Grunden til at de er hvide, er at de ikke har fået sollys. Forskellen på grønne og hvide er ikke planten, men måden du dyrker dem. Hvide asparges skal dyrkes ligesom grønne asparges de første tre år. Læs her, hvordan du selv kan dyrke hvide asparges.

Sådan dyrker du hvide asparges

Det fjerde år midt i april, inden skuddene titter op af jorden, laver du oven på aspargesplanterne en jordvold, der er 30-35 cm høj. Når planterne begynder at spire frem fra jordvolden, kan du høste aspargeserne inde i jorden ved forsigtigt at skære dem over og trække dem op af jorden. 

Der findes et specielt aspargesjern, som gør høsten af hvide asparges nemmere. Stik aspargesjernet ned i sandet, skær aspargesstænglen over, og hiv så aspargesen op af jorden. Herefter jævnes jorden straks forsigtigt ud igen, og planterne fortsætter væksten ligesom de grønne asparges, så du kan fortsætte dyrkningen år efter år.

Inspiration: Klassiske tarteletter med høns i asparges

Alternativ til jordvold

Du kan i stedet for jordvolden lave et helt tæt telt af sort plastik omkring planterne. Det gør både høsten og arbejdet med blegningen meget nemmere, og skuddene bliver ikke så træagtige i skrællen, når de ikke skal arbejde sig op gennem jorden. Hvide asparges er kraftigere end grønne asparges og skal skrælles inden tilberedning.