Køkkenhave anlagt i højbed med afgrøder og blomster
Køkkenhave

Guide: Sådan anlægger du en køkkenhave i højbede

af Bente Halkjær 4.05.2021
Foto: Kira Brandt.
Frodige højbede er blevet populære i haven, og de afgrænsede bede er gode til såvel grøntsager som krydderurter og blomster. Læs vores guide til at dyrke i højbede, så du kan komme i gang allerede i denne sæson.

Hånden på hjertet – det kræver tid og overskud at anlægge en køkkenhave i højbede helt fra bunden. Til gengæld er det en dejlig overskuelig måde at dyrke på, da man hurtigt kan overskue sine planter og høste afgrøderne uden at skulle trampe igennem hele bedet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan anlægger du en køkkenhave i højbede

Jorden bliver hurtigere varm i et højbed, hvilket betyder, at planterne kan komme i god vækst tidligere på foråret, og så er der typisk mindre ukrudt i et højbed. Har du rygproblemer, er højbede også en fordel, da du har mulighed for at bygge trærammerne i mandshøjde, så du slipper for at bøje dig ned, hver gang du sår, luger og høster.

Vil du anlægge en almindelig køkkenhave? Læs alt, hvad du skal vide, for at komme i gang:

 

7 tips til dyrkning af køkkenhave i højbede

 1. Anlæg køkkenhaven et sted, hvor der er læ og den rette kombination af sol og skygge.
 2. Husk at være realistisk angående køkkenhavens størrelse i forhold til, hvor meget tid du kan og vil bruge på den. Hellere få bede, du kan overskue, end mange, du forsømmer.
 3. Byg trærammerne af træ uden kemikalier. Husk, at de ikke skal have bund, da rødderne skal have mulighed for at grave sig dybt ned.
 4. Fjern græs og eventuelle ukrudtsspirer, eller dæk bunden med en ukrudtsdug.
 5. Fyld bedet med god jord, der evt. er blandet med halvomsat kompost eller hestemøg i mindre mængder.
 6. Så tæt, men sørg for, at planterne har plads nok.
 7. Husk at vande godt om sommeren, og dæk bedet om vinteren med organisk materiale.
Højbed i have
Foto: AOP

 

Hvilke grøntsager kan man dyrke i højbede?

Du kan dyrke næsten alt i højbede. Foruden grøntsager egner både krydderurter, blomster og stauder sig. Fordelen ved plantekasser og højbede er, at de holder på fugten og udnytter pladsen mest optimalt. Rødderne vokser nemlig nedad fremfor vertikalt, så mange planter kan få næring samtidig.

Her er ti grøntsager, der er egnet til at dyrke i højbede:

 1. Ærter
 2. Løg
 3. Kartofler
 4. Broccoli
 5. Spinat
 6. Radiser
 7. Gulerødder
 8. Ærter
 9. Rødbeder
 10. Grønkål

Læg en plan, før du går i gang

Et højbed er, som navnet antyder, et forhøjet bed, og som oftest er det omkranset af en træramme eller sten. Resultatet bliver bedst, når du vælger materialer, der passer til huset og resten af haven. Du kan benytte færdige pallerammer, men har du mod på det, kan du selv bygge rammerne. Husk at bruge træ, der ikke er behandlet, så du får en giftfri have.

Inden du går i gang med at etablere højbedene, er det en god idé at lave en skitse af haven og placere højbedene på den, så du får et indtryk af, hvordan haven kommer til at se ud. Husk at tage højde for sol og læ, så planterne får de bedste betingelser.

Højbede giver en god mulighed for at bygge ud – så du kan starte med få og så sætte flere op senere, hvis du har lyst til at få flere bede, og pladsen tillader det. Da det ikke er meningen, at man skal træde på jorden i højbedene, er det vigtigt, at hele bedet kan nås fra kanterne, og det vil i praksis sige, at det kun skal være omkring en meter i bredden. Så kan du uden besvær nå bedet fra begge sider. Derudover skal du afsætte plads til gangarealer mellem bedene, og her skal du mindst beregne en halv meter, men gerne mere.

Tænk på, at det er rart at kunne komme ind med en trillebør mellem bedene, og at der kan være planter, som fylder ud over kanterne og tager plads fra gangarealet.

Jordforbedring og ukrudtsdug i dit højbed

Når du har besluttet, hvor højbedene skal være, skal den underliggende jord forberedes, da dette sikrer, at planternes rødder lettere kan arbejde sig ned i jorden, så planterne trives bedre. Hvis der er græsplæne det sted, hvor bedene skal etableres, starter du med at skrælle græslaget af, og herefter graver du jorden godt igennem, ligesom eventuelle ukrudtsrødder skal fjernes. Du kan med fordel indarbejde kompost i jorden i forbindelse med gravningen.

Du kan også lægge ukrudtsdug direkte på græsset i stedet for at grave ud. Det holder ukrudtet væk, men du skal selvfølgelig have for øje, at kasser indrettet på denne måde ikke kan bruges til at dyrke planter, som har brug for at få rødderne langt ned i jorden. En løsning kan også være at placere flere kasser oven på hinanden, så planterne har tilstrækkelig jord, uden at havejorden skal bearbejdes. Det kræver lidt ekstra arbejde at lave et højbed, men kan være indsatsen værd på den lange bane.

God jord i højbedet er vejen til succes

Når underlaget er i orden, kan du placere rammerne, og så er bedene klar til at blive fyldt med jord. Jorden skal blandes med kompost eller hestemøg, som tilfører jorden næringsstoffer uden at gøre den for stærk, og som samtidig sørger for struktur i den. Bland ikke for meget i, da det bedste er at lægge kompost oven på jorden mellem planterne i vækstsæsonen.

Fyld bedene godt op med jord. Fordi jorden med tiden falder lidt sammen, kan du lægge mere jord i kasserne efter et par uger. Først herefter bør du gå i gang med at så og plante. Da der ikke skal være plads til gangstier i bedene, kan du dyrke planterne forholdsvis tæt. Der skal dog være plads til, at hver enkelt plante har god mulighed for at udvikle sig.

Hvad kan man komme i bunden af højbede?

I bunden af et højbed kan du placere forskellige materialer for at forbedre dræningen og jorden samt isolere mod ukrudt Her er nogle ting, du kan overveje at placere i bunden af et højbed.

 1. Flis eller træspåner: Et lag flis eller træspåner i bunden af højbedet kan hjælpe med at forbedre dræningen og reducere ukrudtets vækst.
 2. Grus eller småsten: Et lag grus eller småsten kan også hjælpe med dræning og forhindre, at jorden komprimeres for meget.
 3. Kompost: Du kan tilføje en blanding af kompost og havejord i bunden af højbedet for at forbedre jordens næringsindhold og struktur.
 4. Karton eller avispapir: Karton eller avispapir kan hjælpe med at undertrykke ukrudt og forhindre, at de vokser op i højbedet.
 5. Geotekstil: Geotekstil eller ukrudtsdug er et andet alternativ til at forhindre ukrudt i at trænge op i højbedet.

Sikr dig, at der stadig er tilstrækkeligt med plads til rodvækst for de planter, du vil dyrke i højbedet. Lagene i bunden af højbedet skal hjælpe med dræning og ukrudtskontrol, men de må ikke være så tykke, at rødderne ikke kan trænge igennem.

Guide til højbede i have
Foto: AOP

Vand om sommeren, dæk om vinteren

Når du dyrker i højbede, skal du være opmærksom på, at jorden hurtigere bliver tør i forhold til dyrkning i en almindelig køkkenhave. Derfor er det særligt vigtigt at være omhyggelig med vandingen i de varme måneder. Har du mulighed for det, er det oplagt at opsamle regnvand i store kar ved siden af bedene, så du nemt kan hente vand til planterne. Så sparer du også penge på vandregningen i forhold til at bruge vandslangen.

Dyrker du flerårige planter i højbedene, skal du tage højde for, at jorden langs kanterne kan blive meget kold i vintermånederne, og derfor skal du undlade at placere sarte flerårige planter på disse steder. Husk også at dække den bare jord med halm, visne blade eller kompost, så jorden er godt beskyttet mod ukrudtsfrø, udtørring og udvaskning af næringsstoffer, og så den bliver forbedret i løbet af vinteren. Om foråret kan du dække jorden med fiberdug eller klar plastik for at varme den hurtigere op.

Huske at rotere afgrøderne år for år

Hvis du bruger højbede som køkkenhave, er det en fordel at have mindst fire bede, så du kan anvende vekseldrift eller sædskifte, som det også kaldes. Planterne vokser og trives bedst, når den samme slags ikke dyrkes det samme sted år efter år, og der skal helst gå mindst fire år (alt efter afgrøden), inden den samme afgrøde dyrkes samme sted igen. Det er let at holde styr på, hvis der er fire bede. Flerårige planter, fx rabarber, bliver stående det samme sted. Er du typen, der glemmer, hvad du har haft stående i højbedene, så skriv det ned.

Hvad med snegle?

Fordi jorden i et højbed er mere tør end i en traditionel køkkenhave, kommer der færre snegle. Dog er trærammer ingen hindring for de sultne bæster, så hold godt øje med dem, når de sniger sig op ad siderne. Du kan evt. sætte sneglehegn langs kanterne, hvis du er meget plaget af snegle.