Køkkenhave

Guide til sædskifte - få sundere planter uden at sprøjte

Tekst og 15.02.2019
foto: Frank Kirkegaard.
Det er ikke godt at dyrke de samme grøntsager samme sted i haven flere år i træk. I stedet kan du lave en turnusordning, hvor afgrøderne går på skift forskellige steder i haven. Her får du vores bedste tips til sædskifte.

Princippet 'sædskifte' er en ældgammel tradition i landbruget. Men det er også fast praksis hos seriøse haveejere, der vil have sunde planter - uden at skulle sprøjte.

Med et veltilrettelagt sædskifte undgår du nemlig en opformering af de bakterier, skadedyr og svampesygdomme, der holder til ved bestemte plantegrupper. Det betyder, at du får sundere planter uden at skulle sprøjte og gøde så meget i haven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se også: Køkkenhave på den nemme måde

Lav en sædskifte-plan

Der kan laves 3-, 4- eller 5-årige rotationer, afhængigt af hvor stor din køkkenhave er, og hvor mange forskellige grøntsager du dyrker. Det gælder om at lave en logisk rækkefølge i rotationen, så du tager hensyn til de forskellige planters behov og nytteeffekt.

Du kan for eksempel begynde med at dyrke bønner og ærter, der tilfører ekstra kvælstof til jorden. Om efteråret kalker man jorden, og året efter dyrker man de store og grådige kålplanter. Næste år igen kan man dyrke de mindre krævende planter som løg og salat.

Prøv også: Anlæg en køkkenhave - sådan dyrker du i nordisk klima

Forslag til 4-års sædskifte:

  • 1. år. Bælgplanter samt eventuelt majs, squash og lignende.
  • 2. år. Kål og andre korsblomstrende.
  • 3. år. Løg, porrer og salat med videre.
  • 4. år. Kartofler og rodfrugter.

Mere grøn inspiration: Derfor skal du dyrke i halm

Få inspiration til afgrøder, der kan indgå i sædskiftet i haven her: