Køkkenhave

Guide til at dyrke ærteskud

Natascha Gracia 23.04.2015
Dyrk dine egne ærteskud, og få sprødt og sødt fyld i salatskålen. Vi guider dig her til, hvordan du får succes med ærteskud i haven.

Ærteskud er gode i salater - de er både søde og sprøde og har en dejlig mild smag af ærter. Derudover er de utrolig dekorative med deres runde blade, slanke stilke og fine slyngtråde.

Skuddene kan høstes allerede tre-fem uger, efter at de er blevet sået - alt efter om de blevet dyrket indenfor eller udenfor, og hvordan vejret og temperaturen var under spiringen. Lad skuddene blive 15-25 cm lange, inden du høster, så de når at danne slyngtråde.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mere grøn inspiration: Sådan anlægger du en nordisk køkkenhave

Dyrk ærteskud inde eller ude

Hvis jorden er for kold til at så, eller du ikke har en have, kan ærteskuddene sås indenfor i en potte med fugtig jord. Det er vigtigt, for at få det bedste resultat, at de stilles lyst. Får de for lidt lys, bliver de tynde, ranglede og blege. Dyrker du ærteskud udenfor, kan de evt. høstes allerede over mindst et blivende blad. Så har de mulighed for at skyde igen til endnu en høst af ærteskud, eller til de udvikler rigtige ærtebælge.

Ærter kan spire ved en jordtemperatur helt ned til 5°. Lægger du dem i blød dagen før, de skal sås, fremmes spiringen. Det er en fordel at dække de nysåede ærter med fiberdug - både for at fuglene ikke spiser dem og for at holde jorden lidt varmere.

Skal du dyrke andet end ærteskud? Se 5 spændende tomatsorter her!

Gode sorter

  • ’Oregon’ er en rigtig god sort af sukkerærter, som både er velegnet til ærteskud og til høst af sukkerærter. Den er sund og ret modstandsdygtig over for meldug, som ofte ødelægger ærteplanterne, mens de stadig er i gang med at udvikle ærtebælge.
  • Norli’ er en god sukkerært, der giver lækre ærteskud og et højt udbytte af små søde spæde bælge, hvis planterne får lov til at vokse videre.