Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Køkkenhave

Undgå kartoffelskimmel

Tekst og 3.07.2014
foto: Kenn Römer-Bruhn
Det er vigtigt at være på vagt, når man har kartofler i haven, for de vil næsten med sikkerhed i løbet af sæsonen få kartoffelskimmel. Se galleriet nederst i artiklen, hvor du kan se, hvordan kartoffelskimmel ser ud.

Du skal især være opmærksom på dine kartoffelrækker, når det er fugtigt, og kartoffeltoppene er begyndt at sætte kartofler under jorden. Det er stort set uundgåeligt at forhindre, at kartoflerne får kartoffelskimmel, men det er vigtigt at få fjernet toppene, med det samme du opdager, at toppene er ramt.

Kartoflerne kan tage skade, hvis skimlen når ned gennem jorden, så hvis du fortsat ønsker at høste store mængder kartofler hen over sommeren, skal du sørge for at klippe alle toppe af. Det kan nemlig også sprede sig til de andre afgrøder i din køkkenhave.

I år opdagede jeg, at mine kartofler havde kartoffelskimmel, da jeg gik en sen aftentur mellem kartoffelrækkerne. Derfor lagde jeg efterfølgende toppene ned med en buskrydder og fjernede alle toppene, så de ikke kunne smitte mine andre planter. På den måde blev hele kartoffelbedet ryddet – i hvert fald det over jorden.

Lad kartoflerne blive i jorden trods kartoffelskimmel

Kartoffelskimmel er en slags svamp, der oftest rammer kartoffelplanterne i juni og juli måned. Den ødelægger alle planter, den kommer i nærheden af. Når skimlen ned til kartoflerne, er der intet at stille op, og du bliver nødt til at kassere kartoflerne.

Jeg lagde kartofler tilbage i april måned ad to omgange med omkring 10 dages mellemrum. Skimlen har ikke indtaget de kartofler, som jeg lagde i anden omgang, men det kommer jo nok en af de nærmeste dage. De høstede kartofler er ellers meget flotte og store, så det, at jeg kapper toppene, gør ikke så meget.

Jeg har eksperimenteret lidt med, om kartoflerne har bedst af at blive liggende i jorden, eller om de skal tages op og tørres. Jeg har forsøgt mig med begge fremgangsmåder, men jeg må konstatere, at det er nemmere at lade kartoflerne blive i jorden, og at de holder sig bedre på den måde. Og hvis der kommer frost, smider jeg en tyk omgang blade oven på kartoflerne og jorden.

Sådan ser kartoffelskimmel ud

Kartoffelskimmel på stilken

Ser du noget lignende på dine kartoffelplanter, skal du reagere hurtigt.

Blade med kartoffelskimmel

Kartoffelskimmel er netop i udbrud på adskillige kartofler.

Sådan ser kartoffelskimmel ud

Vender man et blad om, kan man se en lille, hvid krans, der bekræfter, at det er kartoffelskimmel.