Kompost & Gødning

Spar på gødningen

af Tekst og 15.03.2019
Foto: Frank Kirkegaard.
Gødning findes i massevis, og det er let at blive forvirret, men du kan fint nøjes med den samme gødning til alle havens planter. Og mange af planterne behøver det slet ikke. Få alle de gode tips her!

Gødning giver planterne ekstra næring. En del af næringen findes allerede i jorden, og energibehovet dækkes af sollyset. Så det er kun de mest krævende planter, der har brug for gødning. Det gælder om at ramme den rette balance. Hvis haveplanterne får for lidt næring, så trives de ikke, men giver du for meget gødning, kan de også tage skade, og du forurener samtidig jord og grundvand.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Flere grønne tips til haven: 5 sommerblomster du skal forspire

To slags gødning

Der er groft sagt to typer af gødning. Uorganisk gødning – ofte kaldet NPK-gødning eller kunstgødning – og organisk gødning, også kaldet naturgødning. Begge typer kan bruges til alle havens planter.

Uorganisk gødning

Uorganisk gødning er dog ret koncentreret og kan svide planternes blade og rødder (især rododendron), så det skal gives i små mængder, flere gange om året. Også fordi det let vaskes ud af regnen. Men bruger du en allround uorganisk gødning og følger anvisningen på posen, så får haven rigeligt med gødning. Og du kan altså nøjes med at gøde rosenbedet og køkkenhaven.

Organisk gødning

Det er lettest og bedst for jorden at bruge organisk gødning. Den kan bruges til alle havens planter. Det kan være kompost, husdyrgødning eller et lidt mere håndterbart, granuleret produkt fra havecentret. I modsætning til uorganisk gødning kan organisk gødning ikke optages direkte af planterne. Men det er kun en fordel.
Den omsættes langsomt af jordens organismer og frigives derefter til planterne over en lang periode. Derfor kan du nøjes med at gøde én gang om året. På den måde bliver planterne ikke overfodret, og der går heller ikke så meget næring tabt.

Hvis man skal sammenligne gødning med mad, så er den uorganiske gødning som hvide fødselsdagsboller, der giver hurtig energi, mens den uorganiske kunstgødning er grovboller, der giver maven noget at arbejde med, og som mætter i længere tid.

Vil du have flere tips?: 10 nemme tips, der gør haven mere bæredygtig

Prøv også: Sådan får du nye kartofler før tid

Se hvordan du gøder de forskellige sorter i din have: