Basilikumplanter i krukker
Krydderurter

Dyrk dine egne basilikumplanter

af Redaktionen, Max Martinussen, Xenia Wieth og Karina Demuth 2.05.2024
Foto: Jytte Boch og Iben og Niels Ahlberg.
Hjemmedyrket basilikum giver meget mere smag end fra den, du køber i potter i supermarkedet – og der er mange sorter og smagsvarianter at vælge imellem. Læs mere om dyrkning af basilikum her!

Basilikum er en enårig krydderurt, der findes i et hav af varianter, den ene smukkere end den anden. Fx er rød basilikum især smuk. Planterne dufter meget forskelligt fra citron og lime til mild vanilje eller skarp peber. Den er nem at dyrke, hvis den bare får lys og varme nok og ikke overvandes.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

TIP: Basilikum er den ultimative krydderurt til pesto og salater. I varme retter skal den først tilsættes til allersidst, ellers forsvinder aromaen.

Dyrkning af basilikumplante

Plant først ud i juni eller senere, når sommeren har fået godt fat. Den er nemmest at dyrke i krukker og vil helst stå i læ op ad en sydmur.

Basilikum elsker varme og hader blæst, så den kan have svært ved at trives på friland. I drivhuset udgør den en dekorativ og velsmagende tilføjelse. Basilikum vokser først rigtigt, når varmen kommer, og derfor kan det godt svare sig at vente med at så den.

Hvordan sår man basilikumfrø?

Forspiring kan ske indendørs i løbet af april eller maj måned, eller udendørs når temperaturen er omkring 18-25° ude i drivhuset. Så med 25 cm mellem planterne. Dæk kun frøene sparsomt til, da de er meget små og har brug for lys for at kunne spire. Vand derefter ganske lidt. Efter et par uger vil frøene begynde at spire, og når småplanterne har et blivende bladpar, prikles de over i potter.

Når planterne er blevet seks-syv cm høje, kan du med fordel knibe topskuddene af, så plantens vækst bliver mere busket, og så sikrer du et større udbytte. I modsat fald vil planten begynde at udvikle blomster fremfor de grønne basilikumblade, vi skal bruge.

Sørg for at tilsætte kompost eller gødning i jorden, uanset om den dyrkes i drivhusets jord eller i en potte, da gødningen hjælper gevaldigt på plantens vækst. Planten vandes hver uge og oftere, hvis den står i potter. Tilføj gerne lidt ekstra gødning hver måned.

TIP: Pas på overvanding! Kommer du til at overvande den, vil den begynde at rådne nederst på stænglerne og til sidst dø.

Basilikum i hydroponisk system

Basilikum kan dyrke både inde og ude, og de seneste år er der kommet end del hydroponiske systemer til indendørs brug på markedet. Her kan man dyrke forskellige afgrøder i vand under kunstigt lys. Basilikum er en af de planter der trives rigtig godt under de forhold — planten får al den næring, lys og vand den har brug for, og den kvitterer med voldsom vækst, der i løbet af få måneder kan blive til mange glas pesto.

Høst af basilikum

Jo mere du plukker, desto flere blade får du! Husk også at knibe blomsterne af, når de viser sig. Det giver planten ro til at sætte flere blade, og blomsterne kan desuden spises. Har du forspiret tidligt, kan du også høste tidligt. Normal er det muligt at høste gode portioner af basilikum fra juni til september.

Opbevaring af basilikum

Tørring er den klassiske metode til opbevaring af basilikum. Det gøres i ovn, mikroovn eller på et lunt og tørt sted med god ventilation. Bladene kan også hakkes eller blendes med lidt vand eller olivenolie og fryses ned i en isterningbakke – så er de klar til madlavningen!

Vores favorit basilikumsorter

  • ’Lemon’ er en utroligt velduftende, klassisk sort med citronagtig aroma.
  • ’Genovese’ får runde blade og en peberagtig smag. Det er den, man typisk bruger til pesto.
  • ’Thai Magic’ er en thaibasilikum med en anisagtig eftersmag, der er velegnet til asiatisk mad.

Thaibasilikum

Thaibasilikum, Ocimum basilicum ’Thai Sita’, har en kraftig smag med et strejf af anis, og det er en af de mest karakteristiske krydderurter i det thailandske køkken. Planterne har en mørklilla stamme og smukke rosa-lilla blomster. Her får du lidt tips til dyrkning af thaibasilikum, så du kan have masser til langt ind i sensommeren.

  • Så frøene indendørs i marts-april.
  • Dæk ikke frøene, men brus forsigtigt vand over dem.
  • Thaibasilikum trives med sol og varme, fx i drivhuset eller i en krukke på terrassen.
  • Vent med at sætte planterne udenfor til engang i juni.
  • Høst af topskuddene, så planten forgrener sig, og fjern blomsterknopperne.