Hvide blomster på skovsyre
Krydderurter

Skovsyre er spiselig pynt du selv kan dyrke

af Redaktionen 6.10.2020
Foto: Shutterstock.
Skovsyre er også kendt som vulkansurkløver. Den er let at dyrke og giver en fantastisk syrlighed til både hverdagsretterne og den lidt finere madlavning. Læs med!

Skovsyren er med sine kløverformede blade, smuk at se på, og kan derfor pifte diverse retter op!

Skovsyre i Danmark

Plantefamilien, Vulkansurkløver, omfatter mange hundrede forskellige arter af slægten oxalis, som kan findes i store dele af verden. Navnet surkløver indikerer planternes gennemtrængende syrlige smag og deres kløverlignende udseende.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I Danmark er den oprindlige vildtvoksende art, skovsyre, ofte at spotte i skovbunden, hvor den ikke er til nogen gene med dens fine grønne blade og hvide blomster.

Beslægtede arter til skovsyren kan dog være problematiske at slippe af med, hvis først de breder sig. De mest genstridige arter er rank surkløver (Oxalis stricta) og nedliggende surkløver (Oxalis corniculata), og betragtes som problemukrudt.

Oxalis-arterne kan være et pejlemærke i forhold til kulde og uvejr, da bladene lukker sig sammen om aftenen og før et uvejr, for at mindske varmetab og nedsætte fordampning fra bladene.

Skovsyreblomsten

Oxalis vulcanicola – rød skovsyre kan genkendes på de smukke rødviolette småblade og de fine gule blomster. Rød skovsyre er en flerårig urt, der blomstrer i april og maj måned. Urten har hjerteformede småblade, som er rige på C-vitamin.

Skovsyren er mere end bare en prydplante!
I blomstringsperioden, kan blomsterne nippes af og bruges som et syrligt tvist, nøjagtigt ligesom småbladene. Den syrlige smag, er dog ikke lige så kraftig i blomsterne, som i bladene, men derimod utrolig fine at pynte maden med.

Dyrk selv rød skovsyre

Man kan hurtigt købe sig fattig i krydderurter og pynteblomster i supermarkedet, så hvorfor ikke dyrke dem selv? Det er både nemt og billigt!

  • Urten skal plantes i næringsfattig jord og vandes regelmæssigt.
  • Vil man være sikker på, at skovsyren overlever vinteren, bør man stille den et frostfrit sted.
  • Hvis urten trives, kan den formere sig gennem underjordiske stængler og brede sig over et større område. Det kan derfor være en god idé at sætte den røde skovsyre i krukker eller potter, så man undgår udbredelse.

Planlægger du hvad du skal så i køkkenhaven, er der mange spændende afgrøder at vælge imellem. De gode klassikere som gulerødder, kartofler og kål kommer du langt med, men der er også mere spændende ting som fx skovsyren her — eller hvad med den flotte røde amarant? Få meget mere inspiration til såning i haven her.

Vær opmærksom på, at skovsyren indeholder oxalsyre, der er giftigt, hvis det indtages i store mængder.
Det er dog næsten umuligt at bruge urten i for store mængder, da dens karakteristiske syrlige smag kun giver anledning til at bruge enkelte blade eller blomster i maden.
Læs mere om oxalsyre i skovsyre her.

Tip
Hvis du allerede dyrker rød skovsyre, kan du give stiklinger af urten videre til venner og familie, som de kan udplante i krukke eller potte. Det er langt nemmere at få en etableret urt til at gro.