Hvad enten du har et lillebitte frimærke af en altan eller en stor grøn oase med plads til både grill, lounge og alt det grønne, er det muligt at dyrke skønne planter, der fryder både øjne og gane.
Der findes nemlig et væld af spiselige planter, der sagtens kan plantes i krukker og potter - og hvis man er typen, der, udover dyrkning, bruger sin altan som et hyggeligt helle til kaffestunder og afslapning, er det med at vælge planter, der også pynter og gør det grønne uderum ekstra skønt. I galleriet nederst i artiklen har vi samlet 12 smukke og spiselige planter, du kan dyrke på din altan.
Mere inspiration til altanen: 15 allergivenlige altanplanter
7 tips til altandyrkning - sådan planter du en krukke til
Når du dyrker i krukker og potter på altanen, er der et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil give dine planter de bedste vilkår. Kom godt fra start med dyrkning af dit blomstrende spisekammer med disse 7 tips.
- Sørg for, at der er huller i bunden af din beholder, så overskydende vand kan komme væk.
- Læg dræn i bunden, hvis det er meget store potter. Det kan laves mved at lægge et lag af gamle potteskår eller fylde op med lecakugler.
- Fyld op med god jord, men vær opmærksom på plantetype. Blåbær, hortensia og rododendron skal fx have jord beregnet til surbund, mens de fleste andre klarer sig med almindelig pottemuld.
- Stil evt. en eller flere spande frem til at opsamle regnvand i. Det er en billig og oplagt måde at vande på.
- Planterne skal plantes i den samme højde som i den potte, de stod i. Jord og rodklump skal være godt gennemvåd. Stil evt. potten i en spand vand inden omplantningen, og fyld derefter op med jord. Klematis og roser er undtagelser, der skal plantes ca. 10 cm dybere end den potte, de stod i.
- Giv planten gødning. En flydende gødning er god i vandingsvandet. Tjek doseringen på dunken. Brug gerne økogødning fra havecentret.
- Tjek, at potterne/altankasserne sidder ordentligt fast. Du kan binde eller skrue dem fast. Altankasser kan sikres med platikstrips, der kan købes i byggemarkeder.
Se også: 5 grønne tips til altangartneren
Få inspiration til smukke og spiselige planter til altanen i galleriet:
12 smukke og spiselige planter til altanen


Prydbasilikum, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’. Selvom den hedder prydbasilikum, kan den sagtens spises. Hele planten dufter fantastisk af basilikum, og den er smuk med sine mørke stængler og lilla blomster, der holder sig langt ind i september. Prydbasilikum er ikke vinterhårdfør, så den vil gerne ind om vinteren. Den kan ikke tåle at tørre ud og er meget glad for fuld sol.


En smuk dahlia giver ekstra farve i en ellers meget gørn urtekrukkehave. Vælg fx den lyslilla 'Maxi Zarco'. Den blomstrer fra juli den første frost, og jo mere du plukker af den, jo flere blomster laver den til dig.
Dahlia er en knoldplante, og knolden skal overvintre forstfrit, hvis ud vil have glæde af den året efter. Dahlia stammer fra Mexico, hvor det er almindeligt at spise rødderne - men også blomsterne er spiselige og pynter på enhver kage eller dessert.


Artiskok, Cynara scolymus ’Green Globe’, bliver op til 1 m høj med store sølvgrønne blade. Det er de store blomsterknopper, man spiser, før de går i blomst, hvis altså man nænner at høste dem, for de store lysende blåviolette blomster er et helt lille kunstværk at se på. Artiskok trives bedst i fuld sol i en god næringsrig jord. Husk at vande den godt.


Den sartrosa røllike, Alchemilla millefolium, er en skærmplante, der bliver 50-100 cm høj og blomstrer juni-september. Blomsterne kan bruges tørrede som te og både tørrede blomster og blade som krydderi. De smager, som de dufter, dvs. kraftigt krydret.
Røllike er fin i den lille krukkehave med sine blomsterskærme, der holder i mange måneder. Den kan lide masser af sol og en veldrænet jord. Røllike er vinterhårdfør, så du kan sagtens lade den stå på altanen vinteren igennem. Stil den evt. op ad væggen, så den er lidt beskyttet mod vind og vejr.


Citrontimian, Thymus x citriodorus, er med sine fine små lysviolette blomster på en gang både smuk og nyttig.
Planten er en rigtig god insektplante, der tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter, som gavner biodiversiteten. Men den er også en uundværlig krydderurt i køkkenet. Den kan tørres, drikkes som te og er fantastisk i marinader til grillstegt kød og fisk. Timian bliver ca. 15 cm høj og blomstrer juni-august.


David Austin-rosen ’Félicité Parmentier’ er en sart rosa buskrose, der bliver ca. 1½ m høj – dog lidt lavere i en krukke. Den dufter stærkt og blomstrer sidst i juni. Rosen kan klare halvskygge, men får en flottere blomstring i fuld sol.
Den er glad for vand og gødning og er fuldt hårdfør. Rosenbladene kan kandiseres og bruges som kagepynt, eller de aromatiske blade kan koges til rosensirup, der kan hældes over is eller bær, og kronbladene pynter på de fleste kager.


Almindelig merian, Origanum vulgare, er også at finde vildtvoksende i naturen og er en skøn og meget anvendelig krydderurt. Den er mest kendt fra middelhavs-køkkenet og bruges i alt fra pizza til græsk salat.
Det er blomsterne og bladene, man bruger som krydderi, og smagen bliver en anelse kraftigere, hvis man tørrer dem. Merian bliver ca. 50 cm høj, er vinterhårdfør og blomstrer med smukke lilla halvskærme juli-september. Den kan tåle let udtørring og halvskygge.


Duftpelargonie, Pelargonium ’Orange Fizz’. De rosa blomster er søde i drinks, på kager desserter og i salater, og bladene smager, som de dufter, dvs. meget aromatisk af appelsin, og kan bruges i is og desserter.


Lavendel, Lavandula angustifolia ’Hidcote Blue’, er en smuk, velduftende middelhavsplante, der blomstrer med mørklilla blomster i juni-august. Den kan tåle at tørre let ud og er glad for fuld sol. Lavendel dufter fantastisk, og både blomster og blade kan spises friske eller tørrede.
Lavendel bruges som smagsgiver i bagværk, i varme drikke eller laves til sirup. Du kan også bruge lavendel i stedet for rosmarin i marinader til kød. Så skal du bare bruge dobbeltportion. Lavendel er vinterhårdfør og findes i både en hvid og rosa variant, som dog er knap så hårdføre.


Almindelig indianermynte, Agastache foeniculum, også kaldet anisisop. Hele planten dufter meget af lakrids, og på varme sommerdage kan den duftes på lang afstand. Det er en plante, der tiltrækker honningbier, svirrefluer, sommerfugle og humlebier, og de små natsommerfugle er glade for den i skumringen.
Blade fra skudspidserne er gode at tørre til te, og børn elsker at spise bladene friske, da de smager af lakrids. Den er smuk i buketter og nem at have med at gøre. Indianermynte er glad for fuld sol, masser af vand og lidt gødning gennem hele vækstsæsonen.


Salvie er ofte grøn, men prøv den rødbladede salvie, Salvia officinalis ’Purpurascens’, der smager lige så godt, som den er smuk. Salvieplanter kan med tiden blive til en lille hæk, og plantens grene er helt træagtige.
Den er en sej overlever og kan sagtens hamle op med vinterfrost. Den kan lide en veldrænet jord og masser af sol. Salviens blade smager vidunderligt enten dyppet i dej og friturestegt til kalv, fisk og gris eller i italienske gryderetter.


Estragonfløjlsblomst, Tagetes lucida, er et dejligt indslag i salater eller som pynt på kager og desserter, og den lyser fint op med sine små gyldne blomster. Estragonfløjlsblomst dufter og smager kraftigt af lakrids og kaldes også for både lakridstagetes og mexicansk estragon.
Planten vokser som en lille busk og bliver op til 80 cm høj. Nip toppene af, mens planten stadig er lille, så den bliver mere busket. Den kan lide en lun plads og tåler en let udtørring. Planten er ikke vinterhårdfør, men kan godt lide en lys plads i køkkenvinduet om vinteren.
12 smukke og spiselige planter til altanen
Måske du også vil kunne lide: Sådan planter du i kurve og trækasser