Sådan gør du dine havemøbler sommerklar

Det er endelig tid til at stille havemøblerne ud og nyde et hvil i det fri. Men efter en lang vinter i skuret er de måske blevet lidt triste at se på. Vi guider dig til, hvordan du kan give dine havemøbler et pift, så de bliver sommerklar på ingen tid! 

Sådan gør du dine havemøbler sommerklar:

Læs også: Sådan passer du på dine havemøbler vinteren over

Havemøbler af plast
Har du havemøbler af plasst skal du rengøre dem godt med vand og sæbe - almindeligt opvaskemiddel, der opløser fedt, kan sagtens bruges. Vask efter med vand med en smule bilshampoo i. Det indeholder voks og forebygger derfor, at ny snavs sætter sig fast. Er dine havemøbler blevet matte af for meget snavs, kan det hjælpe at polere med autovoks.

Havemøbler af træ
Træmøbler kræver en ekstra plejeindsats for at kunne klare det skiftende danske vejr. Hvis møblerne er beskidte, så vask dem først grundigt med vand, evt. med lidt trærens i. Lad dem tørre, før du sliber overfladen let med sandpapir, så dine havemøbler bliver modtagelige for den videre behandling. Husk at børste al slibestøv væk fra møblerne. Giv derefter dine havemøbler olie eller et lag maling, og lad dem tørre et lunt sted. Vil du forlænge møblernes holdbarhed, bør du give dem samme tur, både når sæsonen starter, og når du er klar til at stille dem væk igen til efteråret.

Læs også: 5 tips til din havefest

Havemøbler af rattan
Rattan er et naturligt materiale, som er meget brugt til havemøbler. Havemøbler af rattan rengøres nemmest med en opvredet klud med demineraliseret vand - eller du kan støvsuge dem. Det er vigtigt, at dit rattanmøbel ikke udtørrer i løbet af sommersæsonen, da det dermed kan miste sin elasticitet. Spray derfor jævnligt dine havemøbler med demineraliseret vand fra en vandforstøver, hvis sommeren bliver tør.

Havemøbler af jern
Havemøbler af jern, stål og aluminium er temmelig taknemmelige materialer. Men de har ikke godt af fugt, som får dem til at ruste og blive misfarvet. De har bedst af at stå indendørs uden for sæsonen. Gør havemøbler i jern og stål rent med sæbevand - skyl, og tør godt efter. Giv evt. jern et lag metalmaling, fx Hammerite, der beskytter mod rust. Aluminium kan du vaske ned med en klud med lidt sprit. Pulverlakeret stål og aluminium skal du bruge vand og klud til, ingen skuresvampe! Hvis det er meget snavset, så brug mildt sæbevand eller lidt vinduesrens, skyl med vand, og tør efter med en tør klud.

Se også: DIY: Krydderurteglas med læderophæng