Bekæmpelse af japansk pileurt
Ukrudt

Japansk pileurt – Sådan bekæmper du den

Sigrid Glavind 21.04.2022
Foto: Frank Kirkegaard, Kenn Römer-Bruhn
Har du en japansk pileurt som raserer din have? Vi giver dig alt, du har behov for at vide, når du skal bekæmpe plantedjævlen.

Det er ikke uden grund, at den japanske pileurt har fået de dramatiske titler ’en plantedjævel i hjerteforklædning’ og ’planternes Godzilla’. Den ellers nydelige staude med store hjerteformede blade , kan nemlig hurtigt sætte en stopper for dine planer om en smuk have, hvis den får lov at brede sine blade ud.

Når du først har budt Japansk pileurt (Reynoutria japonica) velkommen i din have, er den svær at få til at forsvinde igen. Og ikke nok med det, så spreder den sig med lynets hast. Den japanske pileurt er derfor endt på listen over verdens 100 værste invasive arter.

Sådan bekæmper du japansk pileurt

De store japanske pileurter kan være svære og næsten umulige at udrydde. Men du skal ikke opgive håbet på forhånd, for med en god omgang knofedt, kan du undgå at japansk pileurt overtager haven. Vi har her samlet seks måder du kan bekæmpe den drilske plantedjævel på:

  1. Oprykning: Ryk alle små nye planter og skud op to gange om året. Få så meget af roden op som du kan.
  2. Slåning: Slå græsset hvor der skyder nye skud op. Hvis du gør det jævnligt i sommerhalvåret, kan du godt tæmme den. 
  3. Opgravning: Find spaden frem og grav japansk pileurt op, hvis den har vokset sig for stor til at rykke op. Få så meget af rodnettet med som muligt.
  4. Tildækning: Dæk japansk pileurt til med en kraftig ukrudtsdug. Det kan du selvfølgelig først gøre, når du har givet dig i kast med de ovenstående fremgangsmåder. Husk at fjerne nye skud som har forvildet sig væk fra tildækningen.
  5. Beskæring: Slå planten ned med en le. Ja, den klassiske le kan faktisk blive din bedste ven her. Den kan selvfølgelig ikke udrydde planten, men du kan undgå at den spreder sig.
  6. Ukrudtsmiddel: Glyphosat) er et ukrudtsmiddel som findes i forskellige ukrudtsprodukter (F.eks. Round-up). Det mest effektive er at sprøjte i foråret eller sensommeren, efter du har slået den japanske pileurt så langt ned som muligt.

OBS: Gift bør aldrig være første udvej. Sørg altid for, at du har sat dig ind i reglerne for brug af gift i din kommune. 

Gentag, gentag og atter gentag

Der findes desværre ikke en magisk opskrift, som kan fjerne japansk pileurt hurtigt og effektiv. Den hemmelige ingrediens er rent og skært knofedt. Bekæmpelsen fortsætter i de fleste tilfælde år efter år, da det kræver under ét gram af japansk pileurt for at en ny plante kan spire.

Når du fjerner den, er det svært at undgå at dele af planten vil sprede sig. Derfor er det vigtigt at du gentager processen hver sæson. Hvis du kun har meget lidt japansk pileurt, kan du lægge den i restaffald, og ellers skal den i småt brændbart på en genbrugsstation. Skil dig aldrig af med japansk pileurt ved at lægge den i kompostbunken.

Sådan ser japansk pileurt ud

Der findes to arter af pileurten, japansk pileurt og kæmpe-pileurt. De har begge cremefarvede blomster som hænger i små lange klaser, som blomstrer i august-september.

Den japanske pileurt har grønne blade på 5-12 cm med en lysegrøn stribe i midten, hvor kæmpe pileurten har blade på 15-30 cm og har tit en rød stribe i midten. Bladene er hjerteformede, og stænglerne er ligner en grønlig bambus med en hul midte.

Som navnet afslører, er kæmpe-pileurt størst og bliver op til fire meter høj, hvor japansk pileurt bliver op til tre meter.

Sådan ser japansk pileurt ud - japansk pileurt udseende

Fra japanske vulkaner til den danske muld

Japansk pileurt stammer, som navnet afslører, fra Japan. Planten blev fragtet til Holland i 1823 og videre til Danmark i 1844 som prydplante, fordi den blev anset som en dekorativ.

I Japan vokser planten på vulkaner, da den er så hårdfør, at den bogstavelig talt går gennem ild og vand for at sprede sig. Det er derfor ikke en overraskelse, at den har let ved at leve i den danske muld, og vokser sig her gennem både asfalt og metertyk beton.

Japansk pileurt er planter og dyrs værste mareridt

Når først japansk pileurt har slået rødder, er den til fare for meget plante- og dyreliv i området. Udover at den kan blive flere meter høj, vokser den også i tætte bestande. Det gør, at den lægger sig som et tungt tæppe over andre planter, og at der bliver så mørkt, at de færreste dyr og fugle kan overleve i dens skygge. Hvis ikke det var slemt nok i sig selv, så har den endnu et es i ærmet, da den udskiller giftstoffer, som gør det svært for andre planter at vokse.

Det er ikke kun over jorden at japansk pileurt volder problemer. Rodnettet kan nå en dybde på to meter og en radius på syv meter, og eftersom den kan bryde både asfalt og beton, kan den ødelægge veje, bygninger og vandløb.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tip: Spis dit ukrudt

På trods af, hvor udskældt japansk pileurt er, kan stænglen faktisk godt spises – hvis du ikke har sprøjtet planten med ukrudtsmiddel. Det er de små nye skud, som ligner små bambusstilke, som kan spises. Derfor er det om foråret, du kan høste de små stængler, men vælg dem som knækker lidt af sig selv (ligesom asparges), for at få de bedste skud.

De rå stængler smager surt som en citron eller den grønne og syrlige del af en rabarber. Du kan f.eks. bruge dem som et syrligt element til en dessert, eller sylte pileurten og brug dem som topping til salater. Når stænglen tilberedes, forsvinder lidt af syren og er derfor velegnet til diverse retter og salater.