Bekæmpelse af japansk pileurt
Ukrudt

Japansk pileurt – Sådan bekæmper du den

Sigrid Glavind 21.04.2022
Foto: Frank Kirkegaard, Kenn Römer-Bruhn
Har du en japansk pileurt som raserer din have? Vi giver dig alt, du har behov for at vide, når du skal bekæmpe plantedjævlen.

Det er ikke uden grund, at den japanske pileurt har fået de dramatiske titler ’en plantedjævel i hjerteforklædning’ og ’planternes Godzilla’. Den ellers nydelige staude med store hjerteformede blade , kan nemlig hurtigt sætte en stopper for dine planer om en smuk have, hvis den får lov at brede sine blade ud.

Når du først har budt Japansk pileurt (Reynoutria japonica) velkommen i din have, er den svær at få til at forsvinde igen. Og ikke nok med det, så spreder den sig med lynets hast. Den japanske pileurt er derfor endt på listen over verdens 100 værste invasive arter.

Sådan bekæmper du japansk pileurt

Der findes ingen metode, du selv kan tage i brug, som ikke med stor sandsynlighed vil gøre dit problem værre. Haveselskabet fraråder al privat bekæmpelse. Hvis du giver dig til at slå planten med plæneklipperen, grave eller rykke den op, så efterlades små plantedele i jorden, der bliver til massevis af nye planter.

Kilde: Haveselskabet

Sådan bør du bekæmpe japansk pileurt:  


Kontakt et professionelt firma til bekæmpelse af planten. Der findes en del useriøse firmaer, der mener, at planten kan bekæmpes på en enkelt vækstsæson. Vælg en fagmand, der er villig til at gå til opgaven med den fornødne grundighed. 

Kilde: Haveselskabet

Bekæmpelsesmetoder

Miljøstyrelsen foreslår at du gør, hvad du kan for at forhindre, at den etablerer sig. Helt nyetablerede planter kan rykkes op eller rodstikkes – og så er det meget vigtigt, at du fortsætter med at overvåge området, for at sikre sig, at der ikke er roddele, der har overlevet.

Læs evt. mere om fordele og ulemper ved forskellige bekæmpelsesmetoder på miljøstyrelsens hjemmeside.

Kilde: Miljøstyrelsen

Sådan ser japansk pileurt ud

Der findes to arter af pileurten, japansk pileurt og kæmpe-pileurt. De har begge cremefarvede blomster som hænger i små lange klaser, som blomstrer i august-september.

Den japanske pileurt har grønne blade på 5-12 cm med en lysegrøn stribe i midten, hvor kæmpe pileurten har blade på 15-30 cm og har tit en rød stribe i midten. Bladene er hjerteformede, og stænglerne er ligner en grønlig bambus med en hul midte.

Som navnet afslører, er kæmpe-pileurt størst og bliver op til fire meter høj, hvor japansk pileurt bliver op til tre meter.

Sådan ser japansk pileurt ud - japansk pileurt udseende

Fra japanske vulkaner til den danske muld

Japansk pileurt stammer, som navnet afslører, fra Japan. Planten blev fragtet til Holland i 1823 og videre til Danmark i 1844 som prydplante, fordi den blev anset som en dekorativ.

I Japan vokser planten på vulkaner, da den er så hårdfør, at den bogstavelig talt går gennem ild og vand for at sprede sig. Det er derfor ikke en overraskelse, at den har let ved at leve i den danske muld, og vokser sig her gennem både asfalt og metertyk beton.

Japansk pileurt er planter og dyrs værste mareridt

Når først japansk pileurt har slået rødder, er den til fare for meget plante- og dyreliv i området. Udover at den kan blive flere meter høj, vokser den også i tætte bestande. Det gør, at den lægger sig som et tungt tæppe over andre planter, og at der bliver så mørkt, at de færreste dyr og fugle kan overleve i dens skygge. Hvis ikke det var slemt nok i sig selv, så har den endnu et es i ærmet, da den udskiller giftstoffer, som gør det svært for andre planter at vokse.

Det er ikke kun over jorden at japansk pileurt volder problemer. Rodnettet kan nå en dybde på to meter og en radius på syv meter, og eftersom den kan bryde både asfalt og beton, kan den ødelægge veje, bygninger og vandløb.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tip: Spis dit ukrudt

På trods af, hvor udskældt japansk pileurt er, kan stænglen faktisk godt spises – hvis du ikke har sprøjtet planten med ukrudtsmiddel. Det er de små nye skud, som ligner små bambusstilke, som kan spises. Derfor er det om foråret, du kan høste de små stængler, men vælg dem som knækker lidt af sig selv (ligesom asparges), for at få de bedste skud.

De rå stængler smager surt som en citron eller den grønne og syrlige del af en rabarber. Du kan f.eks. bruge dem som et syrligt element til en dessert, eller sylte pileurten og brug dem som topping til salater. Når stænglen tilberedes, forsvinder lidt af syren og er derfor velegnet til diverse retter og salater.