Ukrudt

Undgå ukrudt i dine blomsterbede

af Nanna Larsen 10.03.2015
Foto: Colourbox
Vil du undgå ukrudt i dine blomsterbede, kan du nå meget langt ved at plante bunddækkeplanter, som samtidig tilfører haven et frodigt udseende med deres smukke farver og faconer. Læs med her, og få vores tips til gode bunddækkeplanter!

Bunddækkeplanter leder måske dine tanker mod store grønne flader, som ikke har meget med den romantiske countryhave at gøre. Men bunddækkeplanter kan være mindst lige så skønne som havens andre planter. Desuden kan de ofte klare kampen mod ukrudtet, fordi de gror kraftigt og tæt ved jordoverfladen og dermed lukker lyset ude. Uden lys kan ukrudtet nemlig ikke spire.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Undgå ukrudt i dine blomsterbede

Kom godt i gang med at plante

For at bunddækkeplanter skal virke efter hensigten, er det vigtigt, at hele det område, de skal dække, er renset for ukrudt. Især det flerårige ukrudt som skvalderkål, snerler, senegræs og padderokke, der sender et væld af udløbere ud, skal fjernes fuldstændigt. Får du ikke renset jorden helt, vil bunddækkeprojektet være dømt til fiasko.

Sådan gør du

Plantehullerne skal graves mindst dobbelt så store som potteklumpen, så jorden løsnes godt. Læg evt. et lag drænende grus, hvis jorden er meget leret. Hav en spand vand stående, når du går i gang med plantningen. Dyp hver enkelt plantes rodklump ned i vandet, og lad den suge, til den falder til bunden. Så er du sikker på, at planten er gennemvandet. Husk også at plante med den rette afstand, så planterne lukker sammen på den bedste og smukkeste måde. Spørg om planteråd på planteskolen.

Vær omhyggelig med vandingen

Når hele stykket er plantet til, skal du vande jorden omkring hver plante. Sæt ikke en vandspreder til, selvom det virker som den letteste løsning. Vand kun de enkelte planter, så alle ukrudtsfrøene, der ligger klar til at spire overalt i jordoverfladen, ikke også får vand. Indtil planterne er etableret, skal du vande dem godt og sørge for, at jorden holdes fri for ukrudt. Vær især omhyggelig med vanding, når du planter om foråret, for her har planterne ikke haft hele det foregående efterår til at etablere rødder og kan dermed kun hente det vand, der er lige omkring rodklumpen.

Miks planterne

Det giver et fint udtryk at plante forskellige slags bunddækkeplanter sammen, så blomstringen kan strække sig over hele vækstsæsonen. Det er dog vigtigt, at planterne har nogenlunde samme grokraft, så de ikke udkonkurrerer hinanden. Vælger du kun at have én slags, kan udtrykket brydes med slanke stauder eller løgplanter, som bryder frem hist og pist.

Har du problemer med skvalderkål? Få vores bedste tips i videoen: