Gode bunddækkeplanter, her ses bl.a. hosta
Blomster & Planter

Bunddækkeplanter i haven

af Max Martinussen. 19.04.2020
Foto: Jytte Boch.
Brug bunddækkeplanter i haven og opnå dybde og helhed samtidig med, at ukrudtet holdes nede. Her får du tips til de bedste bunddækkeplanter og -blomster!

Bunddække er et ord for planter, der med et tæt tæppe af deres løv dækker jorden helt. Et godt bunddække pynter, og så gavner det jorden og biodiversiteten. Det holder nemlig på fugten, og giver ly til smådyr og insekter. Og bedst af alt: det modvirker ukrudt! Bunddækkeplanterne optager simpelthen pladsen i bedet, så ukrudtet ikke får lov at komme til.

Bunddækkeplanter kan tilmed bruges som klimasikring i den forstand, at planterne holder på jorden på skrånende arealer. Meget regn kan få bar jord på skråninger til at skride, men ikke hvis et tæppe af planter holder jorden på plads.

5 gode bunddækkeplanter til haven

 • Hasselurt, Asarum europaeum.
 • Guldjordbær, Waldsteinia ternata.
 • Vintergrøn, Vinca minor.
 • Storkenæb, Geranium.
 • Vedbend, Hedera helix.

  Sådan bruger du bunddækkende planter i haven

  Hvis du vil have en let have, skal du sørge for, at der ikke er noget bar jord, hvor ukrudtet kan få fat. Det gælder også under større planter, træer, buske og hække. Planter du noget, som trives i skyggen under havens øvrige planter, så skaber det både en afsluttet helhed i dine bede, og du slipper for at luge konstant.

  Tænk på sammenhængen i din have. Planterne skal passe til det sted, de står, både æstetisk men også ift. planterne, de vokser sammen med. Et bunddække under buske eller træer, der ikke har noget løv nær jorden kan sagtens stå sammen med en busk, der bliver lidt højere. Ligesådan gælder det under lavere planter, at bunddækkeplanten skal være en lav en.

  Det vigtigste er at sørge for at vælge en plante, der ikke konkurrerer med de planter, som de står under. Planter du f.eks. bunddække under store træer, er det ikke så nødvendigt at bekymre sig for, om planterne kan udkonkurrere træet. Planter du sammen med svagere naboplanter, må du vælge en bunddækkeplante, der ikke er for voldsom i sin vækst.

  Lavt bunddække under buske

  Bunddækkeplanter som solitærplanter

  Mange af de planter, der regnes for bunddækkeplanter, gør det også ganske godt alene eller i store grupper i staudebedet, eller for sig selv i deres eget bed. Bunddækkeplanternes kvaliteter sikrer en flot grøn farve i hele sæsonen, nogle af dem stedsegrønt, og samtidig er de nærmest vedligeholdelsesfri. Og som om det ikke er nok, er der en lang række af de populære bunddækkeplanter, der også har en flot blomstring.

  Sådan planter du bunddækkeplanter

  1. Før du planter, skal jorden være fri for ukrudt.
  2. Antallet af planter varierer fra 5-10 planter pr. m2.
  3. Plant i rækker forskudt fra hinanden.
  4. Planterne skal i jorden i samme dybde som pottehøjden.

  Pasning og pleje af bunddække

  Det nyanlagte bunddække skal holdes rent for ukrudt, indtil det er vokset sammen til et tæppe. Det kræver jævnligt pleje, så ukrudtet ikke løber af med bedet. Når først tæppet er tæt, er der nærmest ingen vedligeholdelse.

  Gode bunddækkeplanter

  Der er som sådan ikke nogen regel for, hvad du kan bruge som bunddække. Så længe planten ikke forstyrrer sin sambo, så er der plads til at lade kreativiteten råde. Mange grønne stauder gør det godt som bunddække, f.eks er hosta en populær bunddækkeplante med sine mange grønne nuancer. Under træer kan bunddække f.eks. bestå af lave, klippede hække, eller busketter af lave prydbuske, f.eks. spiræa, Spiraea japonica, der nyder sol og halvskygge. ’Golden Princess’ blomstrer rosarødt i juli-september. Et godt og stedsegrønt bunddække får du med vedbend, der er lav, og med tiden kryber op ad træer, de står under.

  Vælg en enkelt art og få et jævnt dæmpet bunddække, eller sammensæt flere arter og skab liv og dynamik.

  Vildt bunddække

  Gode bunddækkeplanter ved og under hækken

  • Skovjordbær, Fragaria vesca, prydjordbær med kraftig vækst, nøjsom og tørketålende.
  • Hasselurt, Asarum europaeum, lav og stedsegrøn. Små, brune blomster i maj. Trives i skygge/halvskygge og fugtig jord.
  • Dværgmispel, Cotoneaster dammeri, lav og stedsegrøn, god bi-plante med masser af hvide blomster i maj og juni.
  • Vintergrøn, Vinca minor, lav og stedsegrøn. Kraftig vækst, meget nøjsom og trives i skygge/halvskygge. ’Alba’ blomstrer hvidt i april og maj.
  • Vedbend, Hedera helix, slyngplante med krybende vækst, stedsegrøn med op til 30 meter lange stængler.

  Gode bunddækkeplanter under og imellem roserne

  For bunddækket i rosenbedet skal du tænke planterne mere som naboer til roserne end som planter, der skal vokse under roserne. Roser bryder sig ikke om at dele pladsen med andre planter, men bunddækkeplanter kan bruges til at lukke jorden imellem roserne.

  • Storkenæb, Geranium cinerum, lav, blomstrer hvidgråt fra juni til september.
  • Brudeslør, Gypsophila paniculata, blomstrer hvidt fra juli til september, og trives i fuld sol. Planten er fuldt hårdfør.
  • Lavendel, Lavandula angustifolia, stedsegrøn halvbusk, nyder fuld sol, blomstrer blåt fra juni til august. Tørketålende.
  • Bjergmynte, Calamintha nepeta, mørkegrøn med aromatiske blade, små blomster i juli-september. Plantes lyst eller i fuld sol.
  • Katteurt, Nepeta faassinii, blomstrer blåt fra juni til august, trives i sol og halvskygge, fuldt hårdfør.

   En af vores favorit bunddækkeplanter er bregnen. Den er frodig og trives vældigt i skyggen, og så giver den en snert af urskov, når træernes kroner hænger ned over den. Læs om bregner her.