Gårdbutik - Fru Møllers Mølleri
Haveindretning

Gårdbutik med eget bageri, gartneri og kafferisteri

Tekst og 10.08.2018
foto: Tina Brok Hansen.
Fru Møllers Mølleri i Odder er et klassisk dansk landbrug med egen gårdbutik. Her producerer man de fleste råvarer selv, og dyrevelfærd og kvalitet er i højsædet. Se de mange fine billeder.

Lidt uden for Odder i Midtjylland ligger gården Bjeragerhougaard, hvor man kan få alt, hvad hjertet begærer af brød, grøntsager og kød. Gården er kendt for sine kvalitetsprodukter, og mange kommer langvejsfra for at få nogle af de smagfulde produkter med hjem.

Det er parret Bodil og Kim Møller, der siden 2007 har åbnet dørene for besøgende på deres smukke, gamle slægtsgård, som de kalder Fru Møllers Mølleri. I dag er der både en grøntbod, et bageri, en slagterbutik og et risteri tilknyttet gården, og på alle områder er det den høje kvalitet, der er i højsædet på den traditionsrige bondegård.

Mere grøn inspiration: 5 tips til at sortere affald

Fru Møllers Mølleri er et klassisk, dansk landbrug, som strækker sig over 200 hektar jord, hvor der dyrkes forskellige kornsorter, græsfrø, græs og raps. På gården er der 500 søer, som opdrættes som slagtegrise, og det er vigtigt for både Bodil og Kim, at dyrene har det godt.

– Vi går meget op i dyrevelfærd, så vores grise er ude i sommerhalvåret, når vejr og jordforhold er til det. Resten af året går de frit inde i stalden i dybstrøelse. Vi er selvfølgelig interesserede i, at dyrene har det så godt som muligt, og det smitter også af på kvaliteten af vores kød, fortæller Bodil.

Maler sit eget mel på mølleriet

Fra morgenstunden er der oftest lang kø foran bageriet, som Bodil selv driver.

– Jeg elsker at bage. Det er en meditativ og kreativ proces for mig, og det er fantastisk at bage med vores eget nymalede mel. Vores stenformalede mel er malet med kornets kim, som gør, at alle vitaminer, mineraler, folinsyre og olier er bevaret i melet, så dejen er meget levende at arbejde med. Det er det, og at vi langtidshæver dejen natten over, der især giver brødet dets karakteristiske, gode smag. Vi bruger hvede, ølandshvede, durum, hvid hvede, rug og spelt fra vores egne marker, fortæller Bodil.

I butikken sælger de håndplukkede varer fra små, danske producenter, fx hjemmelavede sylterier, mejeriprodukter, øl og spiritus. Det er faktisk de samarbejder, der har resulteret i, at parret nu også sælger gårdens egen øl, Mølleriets Øl, som er en blond ale, de har udviklet i samarbejde med Klosterbryggeriet. Den er baseret på egen malt og urter fra skoven. De producerer også i samarbejde med Brænderiet Enghaven en whisky, Young Rye 55 %, som er lavet på egen rug.

På gårdspladsen mellem de store, gamle kastanjetræer ligger gårdens kafferisteri, Chulumenda. Her rister og maler de selv kaffen, som er 100 procent arabicabønner fra Zambia. Det er også på gårdspladsen, man finder grøntboden fyldt med sæsonens grøntsager, krydderurter og blomster, som gartner Daniel Andersen driver.

Gartneri uden opvarmning

Væksthusgartner og miljø- og naturteknolog Daniel Andersen overtog det 600 m² store gartneri i 2013 efter at være blevet kontaktet af Bodil. Det er et mindre gartneri, som primært har private kunder, så selvom det er lidt småt, har det den helt rigtige størrelse. Daniel bruger kun håndkraft – ingen maskiner – og opvarmer aldrig sine drivhuse, men udnytter i stedet solens stråler. Derfor er grøntsagerne 100 procent CO2-neutrale, når kunderne køber dem med hjem. Varerne til grøntboden kommer både fra gartneriet og fra de nærliggende øer Tunø og Samsø.

– For at et mindre gartneri som mit kan løbe rundt, er det en væsentlig faktor, at jeg kan sælge direkte til kunderne på Fru Møllers Mølleri. Havde jeg været grossist, ville jeg ikke kunne konkurrere med de store gartnerier. Men det, at jeg har så direkte adgang til kunderne, gør også, at jeg kan have fingeren på pulsen i forhold til, hvilke planter kunderne ønsker, og jeg kan hurtigt sadle om og prøve nye projekter af. Det er det, der gør det spændende, siger Daniel, der især sælger mange krydderurter og chilier, selvom han også producerer en del blomster.

Måske du også vil kunne lide: Besøg på landbrug med biodynamiske principper

– Jeg dyrker klassiske krydderurter, men i år har jeg eksperimenteret med nogle mere specielle som champignonurt, citrongræs, cypresurt og kinesisk purløg. Jeg har også klassiske blomster såsom dahlia, pelargonie og begonie. Og blandt de mest trendy planter og dem, jeg satser på i år, er bl.a. lilla og pink græsser, mørk alunrod samt lyserød og gul røllike, smiler Daniel, der har nok at se til, for der er heldigvis altid kunder i butikken.

Se de fine billeder fra Fru Møllers Mølleri i galleriet: