Undgå disse 10 populære fødevarer, og slip for sprøjtegift

Virker det uoverskueligt, hvilke fødevarer det for alvor batter at købe økologisk, så bliver det lidt lettere nu. Der er nemlig især 10 fødevarer, du skal fokusere på, hvis du vil undgå sprøjtegift ...

Mandag, 22. maj 2017 - 15:52 - af Redaktionen. / Foto: Columbus Leth.

Vi ved nok allesammen, at for meget sprøjtegift i vores mad kan være skadeligt for vores kroppe. Så med mindre du lever en 100 % økologisk livsstil, er det værd at holde øje med, hvilke madvarer der er særligt udsat for pesticider.

For du kan nemt undgå for mange pesticider i dine måltider ved at være opmærksom på nogle specifikke fødevarer. Danmarks Naturfredningsforening har på baggrund af tal fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol listet de 10 fødevarer, som er særligt udsatte for sprøjtegifte.

De ti fødevarer bidrager tilsammen med 75 % af den sprøjtegift, som vi udsættes for gennem maden.

Hvad er sprøjtegift?

Sprøjtegift, også kaldet pesticid, er en betegnelse for gift, som benyttes til planter for at kunne kontrollere dem. Ved at kontrollere planter med sprøjtegift, kan man forlænge levetiden af fx æbler og korn. Pesticid bliver især brugt meget på udlandske produkter, som skal transporteres. 

Pesticid er sundhedsskadeligt i større mængder, dog benyttes der kun godkendt pesticid i Danmark. Selvom det er godkendt, skal vi stadig undgå for mange giftstoffer i vores mad, da det går udover vores sundhed og vores grundvand på længere sigt. Derfor er det oplagt at udskifte nogle dagligvarer med økologiske produkter. 

Her kan du se, hvilke populære fødevarer, der indeholder mest sprøjtegift:

  • Tomater
  • Kartofler
  • Æbler
  • Pærer
  • Jordbær
  • Agurker
  • Hvedemel
  • Rødvin
  • Salat
  • Vindruer

Kilde: Danmarks Naturfredsningsforening (læs de specifikke resultater fra undersøgelsen her.)

Læs også: