Brød & Boller

De bedste varme hveder

Varme hveder smager skønt, og de skal helst nydes med masser af smør! Her får du opskriften på de bedste hjemmebagte hvedeknopper.
af Susanne Palmqvist 1.04.2022 Foto: Jacob Ljørring.
Opskrift på varme hveder til store bededag.
12 personer

Det skal du bruge:

  • 100 g smør
  • 150 g grahamsmel
  • Ca. 450 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 50 g gær
  • 3½ dl lunt vand
  • 1 æg

Varme hveder - den bedste opskrift 

Her får du opskriften på lette, lækre varme hveder, præcis som de skal være, når vi traditionen tro bager op til Store bededag. 

Sådan gør du: 

  1. Smuldr smør med mel (hold lidt hvedemel tilbage), salt, sukker og kardemomme i en skål. Rør gæren ud i lidt af vandet. Kom resten af vandet i, og hæld det i skålen.

  2. Tilsæt æg, og ælt dejen blank og smidig med mere mel.

  3. Del den i 12 stykker, tril dem til boller, og læg dem ret tæt sammen i en smurt bradepande. For at få den pæneste facon på dine varme hveder, skal du bruge en bradepande, der måler ca. 20 x 30 cm.

  4. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket og lunt ca. 1 time. Bag dine varme hveder 15-20 minutter ved 200°.

  5. Afkøl dine hveder på en bagerist, og bræk dem fra hinanden.

  6. Så skal dine hveder flækkes og ristes gyldne i ovnen ved 225° med den overskårne side opad.

TIP: Sæt hvederne tæt på bagepladen, så de hæver sammen, når du bager dem i ovnen. Så får de den karakteristiske firkantede form, præcis som hvedeknopper skal.

Hvorfor spiser vi varme hveder på Store bededag?

Det er en gammel dansk tradition at spise varme hveder på Store bededag, som strækker sig helt tilbage til den gang, hvor bagerne slet ikke måtte bage på dagen.

Derfor lavede de disse specielle boller, som kunne holde sig friske til dagen efter og varmes. Traditionen med varme hveder har holdt ved, og det er vi mange, der er glade for.