Brød & Boller

Svenske fastelavnsboller med flødeskum og marcipan

I Sverige kalder man fastelavnsbollen for “semla”. Den er lavet af en gærbolle, som man fylder med både marcipan og flødeskum, inden man drysser flormelis på toppen. Mums!
af Linn Grubbström. 1.02.2023 Foto: Philip Høpner.
semla/svenske fastelavnsboller med fyld af marcipan og flødeskum
12 stk

Ingredienser

  • 75 g smør
  • 2 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 1 knsp. salt
  • 2 tsk. bagepulver
  • 420 g hvedemel
  • 1½ tsk. stødt kardemomme
  • 50 g sukker
  • 1 æggehvide til pensling

Fyld og pynt

  • 200 g marcipan
  • 1 dl mælk
  • 5 dl piskefløde
  • 2 spsk. flormelis
  • 1 sprøjtepose med stor stjernetylle

Sådan laver du svenske fastelavnsboller

  1. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt mælk. Opvarm forsigtigt blandingen – den skal være 37°. Opløs gæren i smørblandingen i en skål.
  2. Tilsæt æg, salt, bagepulver, mel, kardemomme og sukker, og ælt dejen sammen i mindst 5 minutter, til den er smidig. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter.
  3. Form boller af dejen, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i ca. 20 minutter. Tænd ovnen på 200°.
  4. Pensl bollerne med pisket ægge-hvide, og bag dem i ovnen i 8-10 minutter, til de er let gyldne. Lad dem afkøle helt på en bagerist.
  5. Fyld og pynt: Skær toppen af hver bolle med en kniv. Pil lidt af indmad-en i den nederste del af bollen ud med en gaffel, og læg det i en skål.
  6. Riv marcipanen groft, og rør marcipan, indmaden fra bollen og mælk sammen til en tyk creme. Fyld udhulningen i bollerne med cremen.
  7. Pisk fløden luftig i en skål med en elpisker, og fyld den i sprøjteposen. Sprøjt flødeskum oven på marcipan-fyldet i hver bolle, læg toppen af bollen på, og drys med flormelis.

TIP: Venter du med marcipanfyld, flødeskum og flormelis, kan du sagtens gemme fastelavnsbollerne i en frysepose i fryseren til en anden god gang. Derfor er det en god idé kun at pynte dem, du med sikkerhed kan spise.