Brød & Boller

Langtidshævede ølandsboller

Ølandshvede giver dine hjemmebagte boller en dejlig smag, så du kun kan få en god start på dagen! Her får du opskriften på lækre, langtidshævede ølandsboller. Dejen skal hæve natten over, men så har du også lune, nybagte boller til morgenbordet!
af Louisa Lorang. 9.02.2024 Foto: Rikke Westesen.
Nybagte ølandsboller på morgenbordet med smør og kaffe
10 stk

Ingredienser

  • 5 dl koldt vand
  • 20 g gær
  • 550 g ølandshvedemel
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie

Sådan laver du langtidshævede ølandsboller

  1. Hæld vand og gær i en røremaskine. Rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt mel og salt. Ælt dejen på røremaskinen med den flade krog ved helt lav hastighed. Dejen skal blot lige samles. Lad den hvile i ca. 10 minutter.
  2. Ælt herefter dejen i røremaskinen ved høj hastighed i 4-5 minutter. Skift til dejkrog, og ælt igen ved middel hastighed i ca. 5 minutter. Saml dejen til en kugle.
  3. Smør en skål med olivenolie. Læg dejen i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad den hæve på køl natten over.
  4. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den efterhæve i 30 minutter. Sæt en bageplade i ovnen. Tænd ovnen på 250° varmluft.
  5. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 8-10 boller med en dejskraber. Dejen er blød, og bollerne skal blot være rustikke og sammenhængende. Læg dem direkte på bagepapir.
  6. Træk bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade, og bag dem straks i ovnen i 10-14 minutter, til de er gyldne.

TIP: Hvis du ikke har en røremaskine, kan du i stedet bruge en elpisker med dejkrog. Husk altid selv at justere mængden af mel, når du laver dej.