Brød

Kille Ennas naan

Fladbrød er verdens ældste brød, det har eksisteret i mere end 6000 år. Brødet passer godt til retter med kød, fed fisk og grønsager eller sammen med salater. Og så er det en af de ting, Kille Enna elsker at lave i køkkenet.
af Kille Enna 31.03.2009

(8-9 fladbrød)
20 g gær
1 tsk lyst rørsukker
½ dl lunkent vand
1½ dl varm sødmælk
1 dl yoghurt naturel 3,5 pct.
40 g smeltet smør (gem ½ tsk)
425-450 g hvedemel, sigtet
½ tsk bagepulver
1 tsk fint havsalt

Udblød gær, sukker og lunkent vand i en skål i 5 min. Hæld gærblandingen i en røremaskine eller i en skål. Tilsæt resten af ingredienserne.
Ælt dejen i 5-10 min. på røremasikne eller med elmikser indtil den er smidig og elastisk. Den må gerne klistre lidt, men dejen skal kunne komme af dejkrogen uden frustrationer. Læg dejen i en skål, der er smurt med lidt smør (½ tsk) og læg et fugtigt viskestykke over. Lad dejen trække et lunt sted i 1 time eller indtil den har dobbelt størrelse.
Læg en keramisk bagesten* i bunden af ovnen og sæt temperaturen på 250°.
Del dejen i 8-9 klumper a ca. 90 g, ælt og form dem til boller. Læg dem op på en bordplade eller en plade, der er drysset med mel. Læg et fugtigt viskestykke over og lad dem hvile i 20-40 min. Bollerne skal lige hæve lidt op igen.
Strø bordet rigeligt med mel og pres/klap forsigtigt dejen flad med fingerspidserne. Prik hele vejen rundt med fingerspidserne ca. 1 cm inde i dejen. Tag dejen op og stræk forsigtigt i dejen (dette foregår i luften) indtil den bliver tyndere og tyndere, men ikke går i stykker. Den skal være ca. 15 cm i diameter. Vær opmærksom på at dejen skal være lidt tykkere ved kanten end i midten. Læg dejen på en træspartel eller et andet brugbart materiale. Skub brødene ud på den varme bagesten og bag dem, indtil de er let gyldne. Det tager højst 3-4 min. alt efter hvilken ovn man ejer. De skal kun lige have en anelse farve på kroppen.

* Det er bedst at bruge en bagesten. Terrakotta¬stenplader kan købes hos isenkræmmeren.