Brød

Sodabrød - simply Irish

Det irske køkken er bundsolidt. Alt er lavet fra bunden af lokale råvarer købt i specialforretninger. Vi giver dig lækre opskrifter samt en ordbog til de irske køkken, så du kan få en bid af de klassiske retter.
af Marie Melchior og Carsten kyster. Foto: Betina Hastoft og Columbus Leth. 26.09.2013

Sodabrød, eller soda bread, er et klassiske irsk brød, som kan bages på en time. Det er bagt med bagepulver, så du kan have det klart på en time. Både regulært og i sød version med rosiner evt. blødgjort i whisky.

Ordbog og opskrifter fra det irske køkken

Elsker du at lave mad og eksperimentere? Så lad dig inspirere af det irske køkken. Vi har samlet en ordbog over de klassiske retter og giver dig vores bud på lækre smagsprøver fra det irsk-inspireret køkken.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

BALLYMALOE el. stobhach gaelach på gælisk betyder gryderet. Klassikeren er med lam eller får, kartofler/rodfrugter og persille.

POUNDIES
Kartoffelmos med forårsløg og en lille sø af smør i midten. Spis mosen fra kanten og dyp i smørret.

Prøv også vores opskrift fra det irske køkken på tærte med butterdej, oksegullasch og kartoffelmos her

BANGERS
Pølser, typisk lavet med svinekød. Oxford English Dictionary oversætter banger til 'ekstraordinær løgn', hvilket måske refererer til det tvivlsomme indhold i pølserne. En anden teori er, at det kommer af lyden, når pølserne sprækker på panden.

COLCANNON
To irske favoritter i kombination:
kartoffelmos og med strimlet kål. Solidt og mættende.

CODDLE
Gryderet med svinekød, pølse, kartofler og løg. Coddle betyder kramme og referer til den langsomme simren sammen af ingredienserne.

Det skal du bruge til 1 sodabrød:
450g hvedemel
1 spsk sukker
1 spsk bagepulver
1 spsk salt
3 spsk friskhakket timian
3½-4 dl kærnemælk

Prøv også vores opskrift på brød med bid og knas her

Sodabrød - sådan gør du:

Tænd ovnen på 230°. Si alle de tørre ingredienser sammen i en stor bageskål, og rør hakket timian i. Lav et hul i midten, og hæld kærnemælken i. Rør dejen sammen til en blød dej. Tilsæt evt. mere kærnemælk. Strø mel ud på køkkenbordet, og ælt dejen let. Form dejen til et fladt rundt brød på ca. 4 cm i højden. Læg brødet på en bageplade med bagepapir. Skær et dybt kryds i brødet, og bag det i 15 min. Skru herefter ned til 200°, og bag i yderligere 20 min.

Dit sodabrød er færdigt, når det lyder hult, når man banker på det nedenunder. Afkøl brødet på en rist.