Brød & Boller

Svampet kærnemælksbrød med ølandshvede

Dette lækre brød er fyldt med kerner og grove meltyper, og kærnemælken sikrer den lækre, svampede konsistens. Vi giver dig opskriften på det skønne kærnemælksbrød.
Tekst og foto: Tina Brok Hansen og Skærtoft Mølle. 8.06.2020
Svampet kærnemælksbrød

Der er ingen tvivl om, at dette brød hører til i den sunde afdeling. Men hold op, hvor smager det stadig lækkert – kærnemælken gør brødet skønt og svampet. Desuden skal dette brød have din opmærksomhed i 2-3 dage, så det er næsten som om, man kan smage, at det er bagt med kærlighed og varme tanker.

Ingredienser

  • 150 g knækket rug
  • 200 g koldt vand
  • 30 g salt
  • 80 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 80 g stenformalet fuldkornsrug­mel
  • 1,3 kg stenformalet fintsigtet ølandshvede- eller speltmel
  • 15-20 g økologisk gær
  • 20 g rørsukker
  • 400 g kærnemælk, gerne stuetemperatur
  • Ca. 500-600 g vand

Sådan laver du kærnemælksbrød

  1. Rør rug, vand og salt sammen, og stil skålen i køleskab natten over.

  2. Rør de resterende ingredienser sammen med den iblødsatte rug, og ælt dejen godt og intensivt. Lad den hvile til dobbelt størrelse – gerne natten over i køleskabet.

  3. Vej dejstykker på ca. 650-700 g af, og form dem til kugler.

  4. Lad dem efterhæve i hævekurve til næsten dobbelt størrelse.

  5. Snit dejen på skrå, og giv gerne damp, når du sætter brødene i ovnen, hvis du kan.

  6. Bag brødene ved 230° i ca. 30-35 minutter.

TIP: Hvis du vil bage brødene lidt hurtigere, kan du sætte mængden af gær op til 25-35 g, så dejen skal hæve i lidt kortere tid. Brødet smager stadig godt.


Hvad er ølandshvedemel?

Ølandshvedemel er en gammel nordisk hvedesort, der oprindeligt blev dyrket på Øland i Sverige – deraf navnet. Melet ligner almindelig hvedemel, men det har et højere indhold af gluten og protein, hvilket giver saftige og rustikke brød med en lidt sødlig smag. 

Opskriften er fra det familiedrevne landbrug Skærtoft Mølle, som er kendt for sine biodynamiske mel- og kornprodukter. I det gamle bagehus på Als fremstiller man hver fredag kvalitetsbrød, som sælges direkte ved stalddøren. Find flere opskrifter, og bliv klogere på Skærtoft Mølle på skaertoft.dk.