Se også
Desserter og kager
Blomsterbergs brunkager – som mormor lavede dem
Ingen jul uden de helt klassiske brunkager – og disse er endda fra selveste Mette Blomsterberg. Her får du opskriften på brunkager lige præcis, som mormor lavede dem!
af Camilla Zarah Lawes og Louisa Lorang.
1.12.2021
Foto: Anders Schønnemann.
Måske kan du huske duften, der spredte sig i hele huset, da du var barn, og det var mormor, der stod for bagningen. Eller du kommer i tanke om den fine kagedåse, hvor hun altid gemte de sprøde og dejlige brunkager i. Brunkager kan spores helt tilbage til middelalderen, de blev dengang omtalt 'peberkager', og har været en fast tradition i de fleste danskers hjem lige siden.
Med den her opskrift på klassiske brunkager fra Mette Blomsterberg bliver du sendt direkte tilbage til mormors køkken og kan gøre hende kunsten efter!
100 stk
Ingredienser
- 250 g smør
- 125 g brun farin
- 250 g sirup
- 1 tsk. stødt nellike
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 spsk. stødt kardemomme
- 1 spsk. stødt kanel
- 50 g smuttede mandler, finthakkede
- 1 tsk. fintrevet økologisk appelsinskal
- 1½ tsk. potaske
- 1 spsk. lunet vand
- ½ kg mel
Sådan laver du brunkager af Mette Blomsterberg
- Kom smør, farin og sirup i en gryde, og smelt det over middel varme. Lad det forsigtigt komme op til kogepunktet, og tag gryden af varmen.
- Rør nellike, ingefær, karde-momme, kanel, mandler og appelsinskal i sukkermassen.
- Opløs potasken i lidt lunet vand, og rør det i sukkermassen.
- Tilsæt mel, og rør, til dejen er blank. Lad den køle lidt af, og rul den i tykke pølser.
- Pak dem i plastfolie, og frys dem til næste dag (eller i et par uger, hvis du er i god tid).
- Tag dejen direkte fra fryseren, og skær den i tynde skiver. Bag brunkager på bageplade med bagepapir ved 200° i 5-7 minutter. Lad brunkagerne køle af på bagepladen.