Desserter og kager

Karamel med kardemomme

Lav selv dine egne lækre karameller.
af Henrik Kerrn-Jespersen / Foto: Jacob Termansen - Opskriften er fra Axoco på Frederiksberg 11.11.2010

3 dl piskefløde
400 g sukker
100 g glukose
3 cl olivenolie
5 g stødt kardemomme
10 g salt
50 g mælkechokolade, hakket
200 g mælkechokolade til formen (hvis man vælger at arbejde med flere forme, skal der bruges ca. 150 g mælkechokolade per form)

Hæld fløden op i en kasserolle og varm den langsomt op - den skal ikke koge. Smelt sukkeret og lad det karamellisere lidt efter lidt i en tykbundet gryde. Pas på at karamellen ikke klumper eller bliver for brændt undervejs. Når alt sukkeret er karamelliseret, røres glukosen i. Tilsæt olivenolien og derpå den varme fløde langsomt under omrøring. Kog karamellen godt igennem, til den er jævn. Tilsæt salt og kardemomme. Køl karamellen af, til temperaturen når ned under 100° og rør den hakkede mælkechokolade i. Rens chokoladeformen med vat, så hullerne til de støbte stykker er helt rene og blanke. Smelt god mælkechokolade, og sørg for at den bliver godt tempereret, før den kommes i formen. Vend derpå formen på hovedet og skrab den overflødige chokolade af. Sørg for, at karamellen bliver kølet ned til 30° og hæld den i en sprøjtepose. Sprøjt fyldet i chokoladeskallerne, lad det stå et øjeblik og luk bundene med lidt mere smeltet mælkechokolade. Lad chokoladerne køle af på et svalt sted (ikke køleskab) i ca. 24 timer og vend dem ud. Tip: Hvis chokoladerne ikke vil ud af formene, anbefaler Jesper Rahbek at stille dem i køleskabet i ca. 1 time, så de trækker sig yderligere sammen.

Læs også:
Frederiksberg - chokoladens kvarter

Andre opskrifter:
Opskrift på karamelsnitter med chokolade og karamel