Mad

Frederiksberg - chokoladens kvarter

Inden for de seneste år er nogle af Frederiksbergs bedste chokoladeadresser skudt op i kvarteret omkring Gammel Kongevej.
af Henrik Kerrn-Jespersen / Foto: Jacob Termansen 11.11.2010

Inden for de seneste år er nogle af Frederiksbergs bedste chokoladeadresser skudt op i kvarteret omkring Gammel Kongevej med samme hast som spirer i sund forårsmuld. Alle har de noget forskelligt at byde på - her er et bud på de fristelser, der venter.

Axoco
I næsten to år har Gammel Kongevej lagt adresse til butikken og chokoladeværkstedet Axoco, hvor de håndlavede chokolader præsenteres i æstetiske og nostalgisk-moderne omgivelser med lysekrone og stram farvesætning i pink, sort og hvid. Her er de store internationale chokoladehuse, som vi kender dem fra bl.a. Wittamer og chokolademesteren Pierre Marcolini i Bruxelles forbilledet, og også i sortimentet leges der dristigt, når der sættes smag på fristelserne.

Axoco
Gammel Kongevej 115
1850 Frederiksberg C
Tlf. 36 17 01 70
www.axoco.dk

Prøv Axocos opskrift på hjemmelavet karamel med kardemomme

Frederiksberg Chokolade
Midt i teaterkvarteret har Frederiksberg Chokolade siden 1923 etableret sig som en af Københavns bedste chokoladeforretninger. Efter mange år på samme hænder tog Tina Jacobsen i 1996 over, hvor søstrene Elstrøm tidligere stod for chokoladeproduktionen, og det gjorde hun med respekt for husets traditioner, samtidig med at der blev plads til fornyelse. Og sådan bør det være. Hvis der manglede et stykke i sortimentet, sørgede butikkens stamkunder for give besked om ubalancen i sortimentet. Og resultatet er, at fortid og nutid i dag smelter sammen i skøn forening. Interiøret er der ikke rørt ved, og ved højtiderne skal man i bogstavelig forstand sno sig gennem den smalle butik for at få adgang til trøflerne, fondant-stykkerne, de populære chokoladekalendere og alle de andre lækkerier, der gennem generationer har sikret butikkens søde 'enevælde' på alléen.

Frederiksberg Chokolade
Frederiksberg Allé 64
1820 Frederiksberg C
Tlf. 33 22 36 35
www.frederiksbergchokolade.dk

Granola
Granola på Værnedamsvej ligger lige på grænsen til at indgå i denne guide. Der er hverken chokolade eller kageproduktion på adressen. Men evnen til at vælge lige præcis det, der udgør fristelserne, har på få år gjort Granola til en af Københavns bedste og mest frekventerede caféer. Indenfor er stemningen som i en gammel parisisk kolonialbutik tilsat bistroatmosfære og fransk-italiensk 50'er nostalgi. Her er det ikke blær at parkere storbyscooteren ude på fortovet, for alle kommer her for at drømme sig lidt væk fra hverdagen, og det gøres rigtig godt over Granolas cappucino og en af de lækre kager og chokolader, der frister oppe ved disken. Her er tedåser fra fransk-russiske Kusmi, italiensk Fiat-chokolade, smørbagte croissanter, lakrids fra italienske Amarelli og pastiller fra firmaet Leone i Torino. Hvad mere kan man be' om?

Granola
Værnedamsvej 5
2000 Frederiksberg
Tlf. 33 25 00 80

Summerbird
Med base på Fyn og Løgismose som gastronomisk sværvægter i ryggen har chokoladerne fra Summerbird fået rigtig tag i os danskere, og det skyldes selvfølgelig den høje kvalitet og ædle smag i råchokoladen. Det rene, lette design med små poser med vignetter og sprøde mandler eller kugler med dragé-chokolade og de populære æg og chokoladebarer er ikke til at stå for, og i Summerbirds butikker føler man sig altid hjemme. Enkle sølvrammer i antikt look med kobberstik af bær og frugter smykker forretningen på Værnedamsvej, og René Wulf sørger for det personlige præg, der gør det til en fornøjelse at handle her. Prøv den gode, rå marcipan i konfekten til jul eller dessertstykket New Young Americans med fyld af peanuts, valnød, karamel og blommebalsamico.

Summerbird (v. René Wulf)
Værnedamsvej 9
1819 Frederiksberg
Tlf. 33 25 25 50
www.summerbird.net

Peter Beyer
Man kan ikke lade være med at blive imponeret over, hvor solidt Peter Beyer har etableret sig som en af Danmarks bedste chocolatier-huse. Med 12 butikker og egen kakaoplantage i Caribien har Peter Beiers chokolader godt tag i os danskere (og svenskere), og hans butik på Gammel Kongevej er en af de bedste. Især fordi den virker åben - selv i det efterhånden så svage vinterlys. Vanen tro bydes man hurtigt på smagsprøver, når man er trådt ind ad døren, og så er det for alvor svært at modstå chokoladerne, der nærmest 'svæver' på små fristende glasplader. Peter Beier mestrer balancen mellem chokoladens syre, fedme og bitterstof perfekt, og man bliver aldrig rigtig færdig med det store sortiment.

Peter Beier Chocolatier Butik
Gammel Kongevej 98
1850 Frederiksberg C
Tlf: 33 21 33 00
www.peterbeierchokolade.dk

Estate Coffee - Kaffe & Chokoladebar
Mere café, kaffe og chokoladebar end butik - og så alligevel ikke. For netop her - på den lille, næsten så oversete adresse over for Planetariet og søerne, finder man et af Københavns bedste udvalg af enkeltfarmskaffe, Valrhona-chokolade og Kusmi-te. Men endnu bedre er det, at man her kan søge ly efter en biograftur i Imperial, eller i det dødvande der opstår, mellem billetterne er hentet, og filmen begynder. Nogle mennesker synes bare bedre om duften af varm chokolade på en café end dunsten af popcorn i en biograffoyer. Adressen på Gammel Kongevej 1 giver også mulighed for et tiltrængt hvil efter søndagsturen i Planetariet eller rundt om Skt. Jørgens Sø. Tip: Prøv en varm Orangutang Valrhona Special af orange chokolade og varm mælk. Krydret med chili, sort peber og ingefær.

Estate Coffee - Kaffe & Chokoladebar
Gammel Kongevej 1
1610 København V
Tlf: 38 11 12 11
www.estatecoffee.dk