Desserter og kager

Napoleonshatte

Napoleonshatten er en vaskeægte konditorklassiker af mørdej med marcipanfyld og overtrukket med chokolade. Servér selv dine fine Napoleonshatte hjemme i stuen. Her får du opskriften som Mette Blomsterberg laver dem!
Opskriften er fra Blomsterbergs søde sager / Foto: Lars Ranek 17.02.2022
Mette Blomsterberg napoleonshatte

Navnet i napoleonshatte stammer naturligvis efter Napoleons karakteristiske hat. Den skønne trekantede kage, med marcipanfyld er første gang nævnt i kogebøgerne i 1856, hvor napoleon formodentlig, har været på mode. Men hvad de små kager ellers har til fælles med Napoleon er svært at sige. Uanset hvad, så er Napoleopnshatte kommet for at blive og har deres faste plads på konditorens hylder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men hvorfor ikke kaste sig ud i selv at lave de eftertragtede kager? Det er ikke særligt svært, og vi giver dig opskriften på Mette Blomsterbergs napoleonshatte lige her.

SE OGSÅ: Mette Blomsterbergs valnødde-cupcakes

Mette Blomsterberg napoleonshatte

Antal: Ca. 16 stk.

Det skal du bruge til Napoleonshatte:

Mørdej:

 • 300 g hvedemel
 • 100 g flormelis
 • 150 g stuetempereret smør
 • 1 æg

Kransekagemasse:

 • 100 g sukker (gerne rørsukker)
 • 1 æggehvide ( 30 g)
 • 250 g rå marcipan

Diverse:

 • Ca. 150 g nougat
 • Ca. 30 g grofthakkede usaltede pistaciekerner
 • Ca. 200 g god mørk chokolade til dyp

Prøv også: Crumblecake med pære og blåbær

Sådan laver du napoleonshatte:

 1. Mørdej: Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet dej og stil den koldt i ½ time.
 2. Kransekagemasse: Rør sukker og æggehvide sammen. Lad det trække i ca. ½ time for at opløse sukkeret. Ælt sukkerhviden ind i marcipanen lidt efter lidt, til massen er ensartet.
 3. Rul mørdejen forholdsvis tyndt ud og udstik den i cirkler med ca. 8 cm i diameter med en kruset metaludstikker. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
 4. Sæt en smule nougat midt på hver cirkel. Læg kransekagemasse oven på nougaten som en kugle på størrelse med en lille bordtennisbold.
 5. Tag en lille smule vand på hænderne - så hænger kransekagemassen ikke i (anvend aldrig mel her). Fold nu mørdejen op omkring kransekagekuglerne med ét tryk tre steder. Brug tre fingrer: venstre hånds pege- og tommelfinger og højre hånds pegefinger.
 6. Drys til sidst med lidt finthakkede pistaciekerner og tryk dem let fast i kransekagemassen.
 7. Bag kagerne i ovnen ved 190 grader i 8 - 10 minutter, til de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt. Stil dem i køleskabet, indtil de skal dyppes i chokolade.
 8. Temperer chokoladen og dyp dine napoleonshatte i den. De færdige napoleonshatte kan opbevares i en tætsluttende beholder på køl i ca. fire dage eller i fryseren i en tætsluttende beholder i op til tre uger (dog helst uden chokolade)

Find flere lækre Mette Blomsterberg-opskrifter her:

Den klassiske Othellolagkage smager fantastisk! Her giver vi dig opskriften fra Mette Blomsterberg!

Fyld kagedåsen med Mette Blomsterbergs lækre citronspecier, få opskriften her!

Prøv også Mette Blomsterbergs gulerodskage med den bedste flødeostecreme!