Salt klæder også det søde køkken. En behersket drys groft salt fremhæver smagen af chokolade.
af Trine Hahnemann / Foto: Lars Ranek 17.09.2012
Opskrift på salt chokokarameltærte med rugmelsdej
Rugmørdej:
100 g rugmel
150 g hvedemel
1 knivspids salt
2 spsk rørsukker
150 g smør
2 spsk skyr
Karamel:
500 g rørsukker
2½ dl vand
5 dl piskefløde
Chokolademasse:
100 g smør
150 g chokolade 60 %
3 æg
Pynt:
1½ tsk flagesalt, fx Læsø sydesalt
Sådan laver du salt chokokarameltærte med rugmelsdej:
Mørdej: Bland rug- og hvedemel, salt og sukker. Smuldr smør i melet, kom cremefraiche i, og saml hurtigt dejen. Smør en tærteform på 24 cm i diameter, og tryk dejen ud heri. Stil den i køleskab i 2 timer eller natten over.
Beklæd tærteformen med et stykke bagepapir, hæld bønner eller ris i (så dejen ikke glider ned ad siderne), og forbag tærtebunden i 15 min. ved 175°.
Choko-karamelmasse: Kom sukker og vand i en gryde og kog det til karamel. Kog videre til massen er en mørk og gylden sirup. Tilsæt piskefløde, og rør til karamellen er jævn, evt. ved lav varme. Tag en anden gryde, og smelt smørret. Fjern gryden fra varmen, og tilsæt den hakkede chokolade. Rør til chokoladen er smeltet, og pisk så æggene i.
Bland flødekaramelmassen og chokolademassen godt og hæld den i den forbagte tærtebund. Bag tærten ved 150° i ca. 10 minutter, og drys den med salt, når den kommer ud af ovnen.