Drikke

Klar til havredrik? 7 ting, du skal vide

Flere og flere vælger den klassiske mælk fra til fordel for de plantebaserede alternativer, men smager havredrik lige så godt til kaffen og hvad med havregrynene? Hvis du er nysgerrig på, om havredrik har en plads på dit bord, så start her.
af Aller Creative Studio, annonce for Fazer. Foto: Shutterstock 23.11.2020

Havre er hot for tiden. Mælk er ikke længere fast tilbehør til vores kaffe og havregryn – i stedet stiger vores forbrug for havredrik voldsomt meget i disse år. Nogle taler om mere end en femdobling af salget af plantebaserede drikke på fem år.

Men helt ærligt: Der er jo en grund til, at det hedder ’drik’ og ikke ’mælk’, så hvordan kan vi skifte det ene ud med det andet og stadig få alt det gode med? Det kan vi til dels godt, så er du klar til at prøve den flydende havre af, så får du her 7 ting, som kan være gode at vide, inden det ryger i indkøbskurven:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Drik vs. mælk

Det ligner mælk, men det er det ikke. Og det må ikke sælges som 'mælk'. I EU har man besluttet, at kun animalske drikke må sælges som mælk. Så selv om vi bruger havredrik, som vi bruger mælk, så hedder det altså havreDRIK.

2. Vores favorit

Havredrik er den mest populære plantebaserede drikke herhjemme. Om det så skyldes, at vi er mange, der er opfostret med havresmagen i den dybe tallerken hver morgen, eller det er den mere cremede konsistens, havredrikken har i forhold til f.eks. risdrik og lignende, er svært at sige.

3. Fibre for fordøjelsen

Havredrik er 100 procent plantebaseret og indeholder fibre, som er gode for fordøjelsen. Og fordi havredrik er 100 procent plantebaseret, er den også velegnet til veganere.

4. Havre i saucen

Havredrik kan bruges til alt fra havregrød til kaffe - eller bare til til at drikke rent. Og i saucen og andre varme retter er den ekstra smart, fordi den aldrig skiller.

5. Bæredygtighed

Når det kommer til bæredygtighed, er havredrik det bedste valg her i Europa. Havre har et stort udbytte per hektar, kræver ikke så mange ressourcer og udleder ikke store mængder drivhusgasser. Havredrik kan altså drikkes med god, grøn samvittighed.

6. Næringsindhold

Komælk og havredrik er ikke det samme – heller ikke når det gælder næringsindhold. Havredrik indeholder f.eks. ikke protein i samme mængder som komælk, og calcium findes heller ikke naturligt i havre. Derfor er ikke-økologisk havredrik ofte beriget med f.eks. calcium, så her kan man altså få lige så meget calcium med sin havredrik, som med komælk. Er det den økologiske variant, vi vælger, får vi bare de rene råvarer uden nogen former for kunstige tilsætningsstoffer: fuldkornshavre, vand og lidt salt.

7. Drik til kaffen

Og hvad med mælk til kaffen? Her er havremælk et rigtig fint alternativ til komælk. Den skiller ikke og har en mere cremet konsistens end nogle af de andre plantebaserede drikke.

Om Aito

Dette er Aito, som er fremstillet af den nordiske superfood, havre. Et produkt, der handler om kærlighed til den rene nordiske natur og dens fantastiske ingredienser – med en lækker, blød og naturlig smag. Aito er skabt med ønsket om, at naturen bliver bevaret – også til de kommende generationer. Selv de små valg i vores hverdag har betydning og kan medvirke til, at naturen bevares. Se mere om Aito her.

Kilder: Grøn Forskel, Dr.dk, Fødevarestyrelsen, Altomkost.dk, Taenk.dk, Coopanalyse, mfl.