Drinks & Cocktails

Nem og lækker hyldeblomstsaft

Lav hjemmelavet hyldeblomstsaft, og nyd smagen af sommer på flaske. Her får du en nem opskrift på skøn og sommerfrisk hyldeblomstsaft.
Af Kenn Römer-Bruhn, Anita Banner og Rikke Larsen. 28.05.2021 Foto: Tia Borgsmidt.
Nem hyldeblomstsaft

Der findes mange måder at lave en god hyldeblomstsaft. Her får du vores favorit! Opskriften giver ca 1½ liter saft.

1 liter

Ingredienser

  • 40 hyldeblomstskærme
  • 2 usprøjtede citroner eller 3 lime
  • 700 g rørsukker
  • Ca. 1½ l kogende vand
  • Evt. atamon
  • Mynte til servering

Sådan laver du hyldeblomstsaft

  1. Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene, da de gør saften bitter, og læg skærmene i en stor skål. Du behøver ikke at skylle hyldeblomstskærmene inden, men ryst dem lidt for at få smådyr af.
  2. Skær citroner i skiver, og læg dem oven på blomsterskærmene. Hæld alt rørsukkeret over. Hæld kogende vand over, så det dækker. Stil blandingen i køleskabet i 2-3 dage med film over.
  3. Si saften igennem et rent klæde, og hæld den på rengjorte flasker, der evt. er skyllet med Atamon.
  4. Servér med isterninger, og pynt med en myntekvist i hvert glas.

TIP: Hvis du ønsker en mere gylden saft, kan du bruge brun farin i stedet for rørsukker.

Hvornår skal du plukke blomsterskærmene på hyldeblomster?

Fælles for alle opskrifter er, at du skal plukke blomsterskærmene, når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen i køkkenet, afstilkes de så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (så undgås for mange bitterstoffer). Du behøver såmænd ikke at vaske dem, hvis du blot husker at plukke dem i mosen, på engen, langs marken m.v. – og ikke lige ved en forurenet vej. Nej, skønne økologiske hyldeblomster skal det være.