Mad

Hun brænder for den gode smag

Kok Anita Klemensen fra restaurant 1.th. er en af Danmarks meget få kvindelige køkkenchefer på top-niveau, og hun har altid vidst, hun ville være kok
af Susanne Gustafsson, Foto: Ditte Capion 1.02.2010

Anita står i døren med et stort smil og stråler som en sol i decembermørket, da hun lukker mig ind i de hyggelige stuer, der udgør restaurant 1.th. Mens vi snakker, ringer hendes mobil ofte ude fra køkkenet, hvor aftenens lækkerier er under forberedelse, og hvor Anita lige skal tage stilling til både dit og dat i gryderne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En intim restaurant
Anita Klemensen er 32 år og fik sin kokkeuddannelse på Søllerød Kro i 2002. Hun har været køkkenchef i restaurant 1.th. siden 2005, og hun er en af de ganske få kvindelige køkkenchefer på gourmet-niveau i Danmark. Restaurant 1.th. er en ganske særlig intim form for restaurant, hvor værtinden tager imod gæsterne, som var det hendes private venner, efter at hun om dagen har lagt planen for aftenens menu og haft overblikket over hver en detalje. Hun byder på velkomstdrink i
dagligstuen, før middagen serveres i spisestuen,
som også rummer restaurantens store køkken.

I byen uden penge
Menuen er altid en overraskelse for gæsterne, men du kan være helt sikker på, at du får serveret retter tilberedt af de råvarer, der er bedst og i sæson i Danmark lige dén dag. En aftenmenu med tilhørende drikkevarer koster 1.250 kr. pr. person, og du får girokortet tilsendt inden, så du behøver slet ikke at have penge med i byen. Anita Klemensen har villet være kok, så længe hun kan huske. Anita bryder sig ikke om mad, der druknes i tilberedning, så hendes retter er altid lavet med stor respekt for råvarerne.

Inge facitliste på smag
Anitas far var brygmester på Thisted Bryghus i 28 år, indtil han gik på pension sidste sommer, og hans interesse for smag har inspireret Anita fra den tidlige barndom. - Begge mine forældre arbejdede meget, så alt var ikke altid hjemmelavet, men der blev altid brugt gode råvarer, f.eks. kød fra den rigtige slagter osv., siger Anita og fortsætter: - Som barn smagte jeg meget på de nye forsøg, min far lavede. For mig er noget af det mest interessante ved madverdenen, at vi ikke smager ens på maden, og at der ikke er noget facit på smag.